Nominaties Nipkowschijf bekend gemaakt

afstandsbedieningDe jury van de Nipkowschijf heeft de nominaties voor 2015 vastgesteld. In het televisieprogramma De Wereld Draait Door maakten de juryleden de volgende drie genomineerden bekend : Onze man in Teheran (VPRO) van correspondent Thomas Erdbrink en regisseur Roel van Broekhoven, de Nederlandse drama- en misdaadserie Hollands Hoop (VARA, VPRO, NTR) en het Sinterklaasjournaal (NTR) met presentatrice Dieuwertje Blok.

Een eervolle vermelding gaat naar het satirische VPRO-programma Zondag met Lubach, gepresenteerd door Arjen Lubach. De bekendmaking van de de prijzen en de uitreiking vindt plaats op 10 juni 2015 in De Vorstin in Hilversum.

De Zilveren Nipkowschijf is een prestigieuze Nederlandse televisieprijs die in eerste gehalte zilver is uitgevoerd. De prijs is vernoemd naar de Nipkowschijf, een uitvinding van Paul Nipkow die wel wordt gezien als de uitvinder van de televisie.

Zilveren Reismicrofoon
De drie genomineerden voor de Zilveren Reissmicrofoon 2015 zijn de hoorspelserie De Oorlogskoningin (VPRO) van Tomas Ross, het actuele gespreksprogramma Twee Dingen (Omroep MAX) met Margreet Reijntjes en Elles de Bruin, en de derde genomineerde is Pieter van der Wielen voor zijn late night cultuurprogramma Nooit meer slapen (VPRO). Een eervolle vermelding gaat naar De bende van Van der Lende, een BNN-programma van NPO 3FM-dj Frank van der Lende. De Zilveren Reissmicrofoon is de radio-equivalent van de Zilveren Nipkowschijf. De Zilveren Prichettprijs wordt, ook door dezelfde stichting, uitgereikt aan de beste ‘omroepgerelateerde multimediale prestatie’, oftewel de beste omroepwebsite.

De jury bestaat in 2015 uit Hans Beerekamp (NRC Handelsblad), Jean-Pierre Geelen (de Volkskrant), Angela de Jong (AD), Walter van der Kooi (de Groene), Marcel Peereboom Voller (de Telegraaf), Willem Pekelder (Trouw), Vincent Smits (Het Parool), Ron Vergouwen (De Perstribune, Radio 1) en Henk van Gelder (voorzitter).