Nooit gebruikte zendmast van 220 meter opgeblazen in Rusland

In het Russische Jekaterinenburg is vandaag een zendmast van meer dan 200 meter opgeblazen. De zendmast uit de jaren tachtig moest eigenlijk 400 meter worden maar die hoogte heeft de constructie nooit bereikt.

Geschiedenis

Begin jaren tachtig werd gestart met de bouw van de betonnen constructie die uiteindelijk zo’n 400 meter hoog moest gaan worden. Uiteindelijk werd de bouw op 200 meter gestaakt omdat er geen geld meer was. Dit had onder andere te maken met de val van de Sovjet Unie.

Beklimmen

Door zijn beperkte hoogte is de zendmast nooit officieel in gebruik geweest als zendmast. Het bouwwerk bestond tot vandaag alleen uit een betonnen omhulsel, met daarbinnen een stalen frame. De toren was makkelijk te beklimmen en werd alleen gebruikt door bijvoorbeeld basejumpers en lokale bewoners. In 2000 werd de toegang tot de toren afgesloten omdat er teveel ongelukken gebeurde.

Afbouwen

Er zijn nog plannen geweest om de toren Jekaterinenburg af te bouwen. Een dochterbedrijf van Gazprom kreeg opdracht om de toren af te bouwen en daarbij te voorzien van een hotel, uitzichtplatform, restaurants, concert- en conferentiezalen en een kunstcentrum komen, en ernaast een cultuur-entertainmentcentrum. De plannen zijn echter nooit uitgevoerd.

Slopen

De lokale overheid besloot vorig jaar de half afgebouwde zendmast te slopen omdat de toren het uitzicht over de stad zou verpesten. Komende zomer worden ook in deze stad wedstrijden voor het wereldkampioenschap voetbal gespeeld. Het opblazen van de televisietoren heeft bijna drie miljoen euro gekost. Er zijn plannen om op de plek van de toren een ijsbaan te bouwen.

Overigens was er veel protest van de lokale bevolking tegen het opblazen van de toren. De inwoners zagen de toren als een icoon van hun stad.

Video: