Noorwegen start met uitschakelen FM-zenders, DAB+ de standaard

In Noorwegen wordt vandaag, woensdag 11 januari, om 11.11 uur een start gemaakt met het uitschakelen van de eerste FM-zenders. Het land zet als eerste land in Europa volledig in op de digitale techniek: DAB+. In de loop van dit jaar zullen de radiozenders van de publieke omroep NRK, en de commerciële radiozenders van P4 en Radio Norge hun FM-uitzendingen gefaseerd stoppen.

FM blijft in gebruik

Aan het einde van dit jaar moeten alle FM-zenders van de grote landelijke radiozenders zijn uitgezet, alleen lokale omroepen zijn dan nog te beluisteren via de FM in Noorwegen. Deze 200 lokale omroepen zullen in ieder geval vijf jaar te horen zijn via de FM.

Daarnaast zijn in grote delen van Noorwegen ook de Zweedse FM-zenders goed te ontvangen. Zweden heeft nog geen plannen om te stoppen met de uitzendingen via de FM.

Start afschakelen

In de regio ‘Nordland’ worden vandaag, woensdag 11 januari, de eerste FM-zenders uitgeschakeld. In fasen zullen per regio de FM-zenders worden afgeschakeld. De regio rond Oslo is vanaf 20 september aan de beurt. De regio Troms, Finnmark is op 13 december als laatste aan de beurt.

Overigens hebben een aantal commerciële radiozenders al in januari vorig jaar hun FM-zenders uitgeschakeld in een aantal steden waaronder Oslo en Stavanger.

Enquête

Uit een enquête van het Noorse dagblad Dagbladet blijkt dat veel Noren niet zitten te wachten op het uitschakelen van de analoge radiozenders. Volgens de enquête is 66 procent van de Noren tegen het uitschakelen van de FM-zenders en is slechts 17 procent voor het uitschakelen van de zenders.

Veiligheid

De inwoners maken zich onder andere zorgen om de veiligheid aangezien er nog 2 miljoen auto’s rondrijden zonder DAB+-radio en miljoenen analoge radio’s aan het einde van het jaar niet meer bruikbaar zijn.

Dit kan problemen opleveren wanneer er een grote ramp gebeurd en veel inwoners niet op de hoogte gesteld kunnen worden. Toch lijkt er geen weg terug voor de Noren aangezien de Noorse overheid de plannen voor de analoge “switch off” heeft goedgekeurd.

Europa

Veel landen zullen de komende periode de situatie in Noorwegen in de gaten gaan houden. Ook in Zwitserland lijkt de analoge FM-radio zijn langste tijd gehad te hebben. Daar zijn plannen om vanaf 2020 te gaan starten met het uitschakelen van FM-zenders.

Nederland

Minister Kamp (Economische Zaken) heeft onlangs nog aangegeven voor ons land geen datum te noemen om FM-zenders te gaan uitzetten, daar is het wat hem betreft nog te vroeg voor. Voorlopig worden zowel de analoge als digitale vergunningen voor commerciële radiozenders verlengd tot september 2022.

Afbeelding:

Afschakelplan Noorwegen

Video: