NOS en regio omroepen gaan nauw samenwerken

nosDe NOS en de publieke regionale omroepen beginnen volgende week een nauw samenwerkingsverband, Bureau Regio. Doel: het publiek beter, sneller en efficiënter informeren. Niet alleen via radio en televisie, maar vooral ook via internet.  Regionaal nieuws belandt eerder bij de NOS en de regionale omroepen zijn sneller op de hoogte van landelijk nieuws. Dat kan door Bureau Regio een plek te geven op de nieuwsvloer van de NOS in Hilversum, aldus de NOS in een persbericht.

Het bureau is de opvolger van de Radio Nieuws Centrale (RNC), die 20 jaar geleden werd opgericht om radionieuws te delen tussen de NOS, de regionale omroepen en de Wereldomroep. Dat was een uitwisseling van materiaal nadat het was uitgezonden, vanaf aanstaande maandag 24 februari werken NOS-redacteuren en de regionale omroepen al vooraf samen. Zij wisselen contacten, video- en audiomateriaal uit en tippen elkaar tijdig over nieuws uit de regio en uit het land. Niet alleen bij dagelijks nieuws, maar ook bij speciale evenementen. Nieuw is verder dat een selectie van regionaal nieuws een aparte plek krijgt op NOS.nl. Om de samenwerking mogelijk te maken krijgen de redacteuren van Bureau Regio een plek op de nieuwsvloer van de NOS en aansluiting op het NOS-redactiesysteem.

Jan de Jong, algemeen directeur van de NOS: “Als nieuwsorganisatie van de publieke omroep heb je de taak en de wil om het Nederlandse publiek zo goed mogelijk te informeren. Niet alleen over landelijk nieuws, maar juist ook over regionaal nieuws. Door de grote bezuinigingen bij de publieke omroep staat de kwaliteit van de nieuwsvoorziening onder druk. Met Bureau Regio bundelen we onze krachten met onze regionale collega’s. We delen elkaars kennis en kunde, met behoud van ieders specifieke identiteit, taak en functie. En proberen zo de kwaliteit van de journalistiek op peil te houden en zelfs te verbeteren.”

Directeur Gerard Schuiteman van Stichting ROOS (Regionale Omroep Overleg en Samenwerking): “De regionale omroepen hebben met hun gebiedskennis en de snelheid waarmee ze regionaal nieuws kunnen brengen een belangrijke toevoeging voor de NOS. Omgekeerd kunnen de landelijke contacten en de expertise van de NOS op bijvoorbeeld het gebied van politiek en economie de nieuwsvoorziening in de regio verbeteren.”

Gemeenteraadsverkiezingen
De gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart aanstaande zijn het eerste grote evenement waar het nieuwe samenwerkingsverband mee te maken krijgt. Bureau Regio speelt dan een belangrijke rol bij de nieuwsgaring. Bureau Regio heeft afspraken gemaakt met de regionale omroepen om te inventariseren welke lokale partijen er meedoen aan de verkiezingen. De NOS vult deze bevindingen vervolgens aan met achtergrondinformatie over vorige verkiezingen en verwerkt dit in een interactieve kaart. De kaart kan zowel in uitzendingen van de NOS als in die van regionale omroepen gebruikt worden.