NOS pakt flink uit met WK voetbal

nosDe NOS doet van donderdag 12 juni tot en met zondag 13 juli van de eerste tot en met de laatste minuut via alle denkbare platformen live verslag van het WK voetbal in Brazilië. Dit heeft de NOS vandaag bekend gemaakt in een speciale persbijeenkomst.

Maarten Nooter, hoofdredacteur NOS Sport: “De NOS verslaat als enige omroep in Nederland het héle WK. Alle 64 wedstrijden plus alles daar omheen. En niet alleen op televisie, maar ook op radio, teletekst en natuurlijk online, mobiel en via de apps.”

Studio Brasil
Nieuw is het avondvullende programma Studio Brasil, dat iedere WK-dag vanaf half zes tot middernacht is te zien. Dione de Graaff, Gert van ’t Hof en Jeroen Stomphorst tekenen voor de presentatie van het vroege én late deel van Studio Brasil. Henry Schut en Hugo Borst, het succesvolle duo van het WK Journaal van 2010, doen dit op prime time. Voor Borst betekent dit bovendien zijn rentree op televisie nadat hij eind 2010 stopte met zijn televisiewerk. Het vertrouwde WK Journaal is dit keer ook ingebed in Studio Brasil. Rond de klok van acht uur praat Oranje-watcher Tom Egbers televisiekijkend Nederland live vanuit Brazilië bij over de actuele gebeurtenissen van het WK. Met onder meer ‘De dag van Oranje’, interviews met spelers en bondscoaches en reportages van de NOS-verslaggevers ter plekke.

Bert van Marwijk terug bij Oranje
Voormalig bondscoach Bert van Marwijk is door de NOS vastgelegd als analist bij de eerste en tweede WK-wedstrijd van het Nederlands elftal. Van Marwijk zal ook bij Oranjes tweede groepswedstrijd zijn visie geven. Bij beide wedstrijden schuift ex-international Youri Mulder als tweede deskundige aan. Bij Nederland-Chili is de beurt aan het duo Pierre van Hooijdonk en Youri Mulder.

WK-ontbijt
De NOS serveert tijdens de mondiale eindronde iedere dag een WK-ontbijt voor televisiekijkend Nederland. In het ontbijtprogramma NOS Zomerochtend is zeven dagen per week, twee uur lang live het actuele nieuws en het laatste sport- en voetbalnieuws te zien. Op maandag tot en met vrijdag van 07.00 tot 09.00 uur en in het weekend – een uurtje later – van 08.00 tot 10.00 uur, op Nederland 1. Het programma is een coproductie van NOS Nieuws en NOS Sport en wordt in wisselende samenstellingen gepresenteerd door een nieuws- én een sportpresentator. Dit zijn sportpresentatoren Sjoerd van Ramshorst of Rivkah op het Veld, samen met nieuwspresentatoren Astrid Kersseboom, Herman van der Zandt, Rik van de Westelaken, Dionne Stax of Simone Weimans. Verder schuiven in de studio in Hilversum een aantal vaste gasten aan. En correspondent Marc Bessems (zie foto) en verslaggever Jeroen Wollaars verzorgen bijdragen vanuit Brazilië.

WK app
Nieuw dit jaar in het online aanbod is de FIFA WK 2014-app. Het is voor de eerste keer dat de NOS een app uitbrengt speciaal voor een sportevenement. Hier is voor gekozen omdat de bouwstenen zijn aangeboden door de FIFA in een zogenaamde ‘white label app’. De NOS heeft deze versie vervolgens aangepast op de Nederlandse markt. Via de WK-app kun je goals en beslissende momenten uit de wedstrijden terugkijken vanuit alle hoeken, met een camera die je zelf kiest. Ook bevat de app uitgebreide statistieken, het wedstrijdschema en je kunt spelers vergelijken. FIFA heeft deze content in ieder land exclusief aangeboden aan de rechthebbenden. De FIFA WK2014-app van de NOS is dus de enige officiële FIFA WK-app in Nederland. De app is geschikt voor Android- of iOS (smartphone en tablet) en vanaf begin juni te downloaden via nos.nl/wkapp.

Extra stream op WK-site
Een belangrijke rol op de speciale WK-site van de NOS is weggelegd voor de livestreams, en dat zijn er dit jaar maar liefst twee. Naast de ‘officiële’ stream met de wedstrijdbeelden, kun je tijdens de wedstrijd een extra stream bekijken met aanvullende beelden van coach en spelers. Je kunt ze tegelijk bekijken en onderling schakelen.

NOS WK-appvoor HBBtv
De HBBtv-dienst van de NOS wordt onderdeel van het HBBtv-signaal van de NPO. Terwijl je tv kijkt kun je de hoogtepunten (als video’s of tekstbericht) terugkijken door middel van kleine clipjes onderaan. Ook uitgebreide statistieken zijn via de dienst beschikbaar.

Alle WK-duels Oranje in HD
Alle WK-wedstrijden van Oranje zijn deze zomer in high definition-kwaliteit (HD) te zien bij de NOS. Van de gehele mondiale eindronde zijn 56 van de in totaal 64 duels in full HD te zien. Op de dagen dat op hetzelfde tijdstip twee duels staan geprogrammeerd – dat is het geval bij de laatste groepswedstrijden – zijn beide duels live te volgen. De vanuit sportief oogpunt belangrijkste wedstrijd is te zien op Nederland 1 in HD, de andere op Nederland 2 of 3 in SD. Dit heeft te maken met het feit dat er in Hilversum maar één HD-studio beschikbaar is.

Naast de reguliere registratie, die met tenminste 34 camera’s wordt verzorgd door de toernooiorganisatie, heeft de NOS tijdens de duels van het Nederlands elftal de beschikking over zeven eigen camera’s, waarvan er vier langs het veld staan. Op deze manier hoeft de Nederlandse voetballiefhebber niets te missen van de acties en duels van de spelers van Oranje en de fans op de tribunes.

Speciale WK-site NOS: nos.nl/wk2014