NOS-redactie ontruimd wegens binnendringer

nosHet NOS-gebouw op het Mediapark in Hilversum is deze avond enige tijd ontruimd geweest omdat er een gewapende man op de redactievloer was binnengedrongen. De man eiste een aantal minuten zendtijd op tv en is overmeesterd door de politie.

Rond 22.15 uur is het gebouw van de NOS weer vrijgegeven. Het Algemeen Dagblad bericht dat er geen gewonden zijn gevallen. De reguliere programmering van NPO1 is aangepast. De man verspreidde een brief in het gebouw waarin hij het personeel opriep kalm te blijven. Hij zou naar eigen zeggen lid zijn van een groep hackers en zou ‘radioactieve bommen in het gebouw hebben geplaatst’.

 

Beveiliging NOS gebouw in Den Haag opgeschroefd
Vrijwel direct na de gebeurtenissen op het Mediapark in Hilversum is de beveiling van het NOS-gebouw aan de Hofweg in Den Haag opgeschroefd. In dat tegenover het Binnenhof gelegen pand werkt ondermeer de politieke redactie en wordt verslag gedaan van ontwikkelingen in politiek Den Haag.

“Schokkend”
“Schokkend dat er opeens iemand in de studio staat die iets eist.” Dat was de eerste reactie van NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff donderdag op de overvaller die in de studio zendtijd eiste. “Ik weet niet precies hoe het heeft kunnen gebeuren. Het gebouw is zeker beveiligd op allerlei manieren, met pasjes en sluizen. Maar het is moeilijk om iemand tegen te houden die een wapen heeft.”

Afkomstig uit Pijnacker
De man die donderdagavond gewapend bij de NOS is binnengedrongen zou afkomstig zijn uit Pijnacker bericht Omroep West. Volgens berichten op de sociale media zou hij op het NOVUM-College in Voorburg op school zitten. Op Twitter suggereren klasgenoten van de jongen dat hij zou zijn doorgedraaid omdat zijn ouders onlangs zouden zijn overleden.