NPO en Omrop Fryslân doen verslag van Leeuwarden Culturele hoofdstad

Leeuwarden-Fryslân is vanaf vandaag, zaterdag 27 januari, Culturele hoofdstad van Europa. De Nederlandse publieke omroep (NPO) besteedt er het hele jaar veel aandacht aan. Ook de regionale omroep Omrop Fryslân besteedt veel aandacht aan de festiviteiten rond de culturele hoofdstad Leeuwarden.

Openingsweekend

De opening op zaterdag, bijgewoond door Koning Willem-Alexander en koningin Máxima, is live te zien bij AVROTROS op NPO 1. Presentatie: Frits Sissing. Naast aandacht voor te verwachten evenementen bevat de uitzending reportages over de Elfstedentocht en beroemde Friezen als dubbelspion en danseres Mata Hari en kunstenaar M.C. Escher.

NPO Radio 1

Ook de Taalstaat (KRO-NCRV) op NPO Radio 1 staat op zaterdag met Lân Fan Taal stil bij het culturele jaar. Het programma is van 11.00 tot 13.00 uur live te horen vanuit het speciaal gebouwde Taalpaviljoen in Leeuwarden. En op zondag besteedt Radio Doc (VPRO) op NPO Radio 1 aandacht aan het Bildts, een taal binnen Friesland.

Fonteinen

Het Uur van de Wolf (NTR) presenteert in mei op NPO 2 de driedelige documentaireserie De Fonteinen. De serie volgt de plaatsing van fonteinen van internationaal vermaarde kunstenaars in de elf Friese steden van de Elfstedentocht, een traject met de nodige hobbels.

NPO Zapp komt in april met de 8-delige jeugdserie Kameleon (KRO-NRV) die zich afspeelt in Friesland, en het NPO 2-programma BinnensteBuiten (KRO-NCRV) maakt er van 7 tot en met 11 mei een echte Friese week van. M.C. Escher krijgt veel aandacht bij de NTR; in mei met een aflevering van Het Klokhuis en een speciale interactieve webspecial en in juni een documentaire over de kunstenaar in Het Uur van de Wolf.

Reuzen

AVROTROS besteedt met documentaires aandacht aan twee spectaculaire onderdelen uit het programma van Culturele Hoofdstad 2018: De Reuzen van Royal de Luxe en De Stormruiter. Het Franse straattheatergezelschap Royal de Luxe brengt hun vijftien meter hoge mechanische reuzen mee naar Friesland. Drie dagen lang bewegen ze zich voort door de straten van Leeuwarden.

De Stormruiter is een muziekspektakelstuk over de eeuwige strijd van de mens tegen het water en het ontstaan van het Friese paardenras. Er doen wel honderd Friese paarden, topartiesten en muzikanten, honderden toneelspelers en koorleden uit Friesland en daarbuiten aan mee. De documentaires zijn in augustus en september op NPO 2 te zien.

Cultura

NPO 2 zendt gedurende het hele jaar de Cultuurjournaals van Omrop Fryslân uit. Ook het digitale themakanaal Cultura haakt het hele jaar in op Leeuwarden Fryslân Culturele hoofdstad 2018 met programma’s uit het omroeparchief.

Omrop Fryslân

Ook de regionale omroep van Friesland besteedt veel aandacht aan Leeuwarden. Vanavond is om 20.30 uur met het programma ‘Finster op 2018’ te zien. Hierin worden een aantal culturele activiteiten belicht met presentatrice Karen Bies. Miranda Werkman staat in het hart van Leeuwarden om live verslag te doen van onder andere de aankomst van het koninklijk paar. Daarna is de officiële opening, die door de AVROTROS wordt uitgezonden, vanaf 21.35 uur ook live te zien bij Omrop Fryslân.

Daarnaast is er vanaf 20.00 uur een livestream van de bijeenkomst in stadsschouwburg De Harmonie. Bij deze officiële bijeenkomst, alleen voor gasten, zijn ook de Koning en Koningin aanwezig. Er zijn toespraken van verschillende prominenten. Verder is alles op de voet te volgen via het liveblog van de regionale omroep en Facebook.

Meer informatie op www.friesland.nl/nl/culturele-hoofdstad

Video: