NPO biedt meer diensten via HbbTV

internettvMet ingang van vandaag biedt de Publiek omroep (NPO) de kijker meer interactieve televisie via Hybride Televisie (HbbTV): TV en internet samen in één signaal.

Deze dienst is beschikbaar via bijvoorbeeld de rode knop op de afstandsbediening. De kijker heeft daarmee direct toegang tot extra beeldmateriaal tijdens het NOS Journaal. Binnenkort zijn ook NPO Plus en het speciaal voor het WK voetbal ontwikkelde NOS WK TV met een druk op de rode knop te zien.

Grote kabelaars in Nederland als UPC en Ziggo geven het HbbTV signaal echter niet door.

Uitzending Gemist, de programmagids en de publieke radiozenders zijn al beschikbaar via Hybride TV. Daar komt nu een fors aantal opties bij. Het NOS Journaal van 20.00 uur biedt vanaf vandaag extra beeldmateriaal gelinkt aan het onderwerp dat op dat moment wordt behandeld. Later wordt dit uitgebreid naar andere journaals en kunnen meer programma’s hier gebruik van maken.

Tijdens het WK Voetbal kunnen kijkers allerlei extra beelden en informatie opvragen, bijvoorbeeld de statistieken van de wedstrijd. Maar ook herhalingen van doelpunten of de hoogtepunten van duels die tegelijkertijd worden gespeeld. De NPO werkt daarnaast aan een virtuele doventolk speciaal voor kinderen die gebarentaal kunnen volgen, maar nog niet kunnen lezen. Binnenkort is ook de nieuwe abonnementsdienst NPO Plus via Hybride

In Nederland is HbbTV al te zien bij Digitenne, Canal Digitaal, Glashart en enkele kleine kabelmaatschappijen waaronder Caiway en Veendam. De NPO probeert ook de grote kabelmaatschappijen als Ziggo, UPC en KPN Interactieve televisie te bewegen om het signaal door te geven aan de kijker. Kabelmaatschapijen zijn niet verplicht om dit signaal door te geven