NPO breidt komende weken DAB+-netwerk uit

radioDe Nederlandse Publieke Omroep gaat de komende weken de dekking van haar digitale ethernetwerk (DAB+) fors uitbreiden. 

Dit bericht de website dabtuners.nl. Momenteel heeft de NPO met haar DAB+-netwerk op kanaal 12C alleen ontvangst in Noord- en Zuid-Holland, Utrecht, Flevoland en een gedeelte van Gelderland. De komende maanden wordt dit bereik uitgebreid tot een vrijwel landelijke (outdoor) dekking. 

Als eerste zal de DAB-ontvangst in de regio Eindhoven worden herstelt doordat de steunzender in Mierlo wordt geactiveerd. Vorig jaar schakelde de publieke omroep DAB-zender in Mierlo uit. Mensen die in het bezit zijn van een DAB-radio hadden daardoor plotseling geen radio-ontvangst meer via DAB. Hierover kwamen destijds veel klachten binnen bij de NPO. Overigens zullen inwoners in de regio Eindhoven met een (verouderde) DAB-radio sowieso geen ontvangst meer hebben aangezien de publieke omroep sinds enige tijd in de vernieuwde DAB+-norm uitzendt. De zender in Mierlo zal weer worden uitgeschakeld op het momenteel dat de nieuwe zendinstallatie in Eindhoven gereed is

In de komende weken zullen ook steunzender van de NPO voor DAB+ in Gemert, Ugchelen, Zwolle, Markelo, Smilde, Maastricht, Goes, Bergen op Zoom en Dedemsvaart worden geactiveerd. volgens de website dabtuners.nl worden er door zenderexploitant KPN ongeveer twee nieuwe zenders per
week in de lucht gebracht. Begin 2014 zullen er nog zenders in Leeuwarden, Groningen, Enschede en Venlo worden geactiveerd. Voor deze zenders zijn nog vergunningsprocedures lopende.