NPO brengt Twitter en televisie samen

Sinds deze week is het mogelijk om op de website van de NPO de twitter-discussie rondom een tv-programma te volgen en tegelijkertijd het programma bekijken.

Met de nieuwe dienst wil de NPO programmamakers en publiek dichter bij elkaar brengen. Een aantal programma’s is tijdens een proefperiode op dergelijke wijze te bekijken.

Regelmatig gaan de gesprekken bij de koffieautomaat en in de huiskamer over tv-programma’s. De laatste jaren is hier twitter als plek bij gekomen. In Nederland gaat zo’n 40% van de totale twitter-conversatie tijdens piekuren over tv. Programma’s als Boer zoekt vrouw en Wie is de mol? zijn regelmatig trending topic. De opkomst van online video maakt het mogelijk om dit programma en het gesprek op social media met elkaar te verbinden.

De nieuwe onlinedienst van de NPO presenteert tv en Twitter binnen één scherm en is geschikt voor desktop of tablet. De dienst toont het twitter-verkeer en de video van de uitzending. De discussie wordt aan de hand van verschillende grafieken gevisualiseerd. Ook na uitzending is de twitter-conversatie rondom een tv-programma nog te zien. Bij het terugkijken van een uitzending is het ook mogelijk de conversatie opnieuw te tonen en mee te laten lopen met de video. Veelbesproken programma’s zoals De Wereld Draait Door, Pauw (VARA), Draadstaal (VPRO) en het Eurovisie Songfestival (AVROTROS) doen mee aan de proef. Het eerste programma waarbij gebruik wordt gemaakt van de technologie is De Wereld Draait Door op 18 mei.

Ook na uitzending is de twitter-conversatie rondom een tv-programma nog te zien zodat het publiek geïnformeerd wordt over de maatschappelijke impact van het programma en de meningen en ideeën daarover. Zo zijn de laatste seizoenen van Boer zoekt Vrouw, Wie is de Mol? en Tegenlicht terug te kijken met daarnaast de conversatie op Twitter. Dit gebeurt in lijn met de Wet Bescherming Persooonsgegevens. Twitteraars kunnen altijd hun tweets verwijderen.De nieuwe dienst is tot stand gekomen in samenwerking met de start-up SAAM.

Nieuwe afleveringen van de onderstaande programma’s zijn in de tv plus twitter variant te bekijken:

NPO 1

  • De Wereld Draait Door (VARA), elke werkdag, 19.00 uur, NPO 1
  • Pauw (VARA), elke werkdag, 23.00 uur, NPO 1
  • Eurovisie Songfestival (AVROTROS), vanaf dinsdag 19 mei, 21.00 uur, NPO 1

NPO 2

  • Brandpunt (KRONCRV), elke dinsdagavond, 20.25 uur, NPO 2
  • De volmaakte mens (VPRO), elke woensdag, 23.00 uur, NPO 2
  • ZEMBLA (VARA), elke woensdag, 20.25 uur, NPO 2

NPO 3

  • Draadstaal (AVROTROS), vanaf woensdag 20/5, 21.05 uur, NPO 3
  • Hufterproef (EO), vanaf woensdag 20/5, 20.30 uur, NPO 3
  • Bij Dino in de straat (NTR), vanaf woensdag 25/5, 22.00 uur, NPO 3
  • Finale Champions League, 6 juni, 20.15 uur, NPO 3