NPO-programma’s staan stil bij overlijden Joost Zwagerman (51)

Schrijver, essayist, columnist, dichter en publicist Joost Zwagerman heeft een einde gemaakt aan zijn leven. Verschillende NPO-programma’s staan stil bij het overlijden van Zwagerman, waaronder het VARA-programma De Wereld Draait Door.

Joost Zwagerman

Joost Zwagerman debuteerde in 1986 met de roman “De houdgreep”. Eind de jaren 80 brak hij door met zijn roman “Gimmick!”. De auteur schreef ook de romans “Vals licht”, “De buitenvrouw” en “Het jongensmeisje”. Zijn roman “Vals licht” uit 1991 werd in 1993 verfilmd door regisseur Theo van Gogh. In 2010 schreef hij het Boekenweekgeschenk “Duel”. Zwagerman publiceerde ook een tiental dichtbundels en een tiental essaybundels.

Naast auteur en dichter was hij ook televisiepresentator. In 2003 en 2004 presenteerde hij het televisieprogramma “Zomergasten”. De auteur schonk eerder dit jaar als jongste schrijver ooit zijn literaire archief aan het Nederlandse Letterkundig Museum. Joost Zwagerman leed enkele jaren geleden aan een depressie. Hij heeft daarover uitgebreid geschreven in de Volkskrant. De auteur woonde in Haarlem en laat drie kinderen na.

NPO Radio 4

Zwagerman zou dinsdagavond om 22.30 uur te gast zijn bij het NPO Radio 4-programma Opium op 4 (AVROTROS), maar daar kwam hij niet opdagen. De redactie besloot vervolgens zijn uitgekozen muziek te draaien. De uitzending van Opium op 4 kan hier worden teruggeluisterd. In het VARA-programma Pauw was de zelfmoord van de schrijver gisteravond meteen het gesprek van de avond. Onder andere Matthijs van Nieuwkerk was te gast.

Speciale uitzending De Wereld Draait Door

Vanavond om 19.00 uur op NPO 1 maakt De Wereld Draait Door een speciale uitzending over Zwagerman, zo zei presentator Van Nieuwkerk gisteravond in Pauw. De schrijver was regelmatig te gast in het actualiteitenprogramma van de VARA. In 2012 kwam hij uitgebreid vertellen over zijn depressies.

Zomergasten

Zwagerman heeft in de loop der jaren veel met depressies en zelfmoord te maken gehad. Hij was zelf manisch depressief. In 2002 verscheen zijn boek Zes sterren, dat over zelfmoord ging. In 2003 en 2004 was Zwagerman presentator van het VPRO-programma Zomergasten.

Eind 2012 sprak hij in DWDD over zijn depressies naar aanleiding van zijn boek ‘Kennis is geluk’:

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.