Frits Spits presenteert eerste Nationale Taaldebat op NPO Radio 1

Vandaag, zaterdag 4 november presenteert Frits Spits op NPO Radio 1 het eerste Nationale Taaldebat over prangende taalkwesties.

Onderwerpen

In de bibliotheek van de Radboud Universiteit Nijmegen leidt Frits Spits debatten over de uiteenlopende onderwerpen, zoals de opmars van genderneutrale taal, zorgen over de verengelsing van het hoger onderwijs en de vraag of sociale media tot verrijking of verarming leiden van ons taalgebruik.

Top 10

NPO Radio 1 lanceert tijdens het debat een Top 10 van de meest populaire framewoorden van 2017, strategisch woorden uit de politiek en journalistiek die sterke beelden oproepen. Naast debatten over de hete hangijzers in het Nederlands taalgebruik, zijn er muzikale optredens van onder meer zangeres Trijntje Oosterhuis.

Samenwerking

Het NPO Radio 1 Nationale Taaldebat is een samenwerking van NPO Radio 1-programma De Taalstaat (KRO-NCRV), de Volkskrant en de Letterenfaculteit van de Radboud Universiteit Nijmegen.

“Prachtige locatie”

“Wij voeren dit eerste nationale taaldebat op een prachtige toepasselijke plek, te midden van miljoenen gedrukte letters in de universiteitsbibliotheek. We willen bespreken wat in dit tijdsgewricht het meest leeft bij taalliefhebbers”. zegt gastheer en radiopresentator Frits Spits, die kort geleden een prijs ontving van het Genootschap Onze Taal voor zijn tomeloze inzet voor de Nederlandse taal.

Ook Pieter Klok, plaatsvervangend hoofdredacteur van de Volkskrant, is blij met het Nationale Taaldebat: “De taal is ons belangrijkste instrument. We denken continu na over ons taalgebruik. Het Nationale Taaldebat sluit daar perfect bij aan.”

Luisteren

Het Nationale Taaldebat is vandaag tussen 11.00 en 13.00 uur te horen op NPO Radio 1. De radiozender is te beluisteren via FM, DAB+, alle (digitale) radiopakketten en wereldwijd via Internet.

Sociale media: