NPO wil stoppen met NPO Radio 6

nporadio6De Publieke Omroep (NPO) heeft het voornemen op per 1 januari 2016 te stoppen met NPO Radio 6. Het voorgenomen besluit is onderdeel van de toekomststrategie waarbij mede onder invloed van de bezuinigingen en toegenomen concurrentie in het aanbod nog scherper gekeken moet worden wordt naar doelmatigheid van de aanbodkanalen. Dit bericht Radio 6 op haar website.

Het bereik van NPO Radio 6 blijft vrij stabiel tussen rond 0.3 luistertijdaandeel, de zender bereikt wekelijks tussen de 150.000 en 200.000 luisteraars, en ontwikkelt zich niet duidelijk door. Het behaalt daarmee niet de impact die de investering in een landelijke publieke zender ook in de toekomst rechtvaardigt.

Teleurstelling
Dit voornemen kan niet anders dan een teleurstelling zijn voor iedereen die zo hard en vol passie werkt aan de programma’s van NPO Radio 6. Het is ook een teleurstelling voor de trouwe luisteraars van NPO Radio 6. De Raad van Bestuur is op dit moment in gesprek met de omroepen over de intentie die ze met Radio 6 heeft. Mogelijk gaat het verder als digitaal Soul & Jazz-kanaal bij één van de andere hoofdzenders. Alle DJ’s, producers, redacteuren, muzieksamenstellers die bij NPO Radio 6 werken hebben dat afgelopen periode en nog steeds met hart en ziel gedaan. Voor ons allen is dit een enorme teleurstelling. De komende tijd gaat NPO met de omroepen de plannen voor R6 verder bespreken en zorgvuldig kijken hoe zoveel mogelijk medewerkers een andere passende plek binnen de publieke omroep kunnen krijgen.

Webkanaal
Het is de intentie om NPO Radio 6 verder te laten gaan als digitaal themakanaal met non-stop soul&jazz. Dit zal hoogstwaarschijnlijk gaan gebeuren onder de hoofdzender NPO Radio 2. Er wordt gekeken hoe NPO Radio 2 vernieuwd kan worden en soul& jazz en belangrijke events als de Zwarte Lijst (naast de Top 2000) en het North Sea Jazz festival een plek kan krijgen op de zender. 

Concertzender
Radio 6 is ontstaan uit de Concertzender. De Concertzender was een nevenactiviteit van de publieke omroep. Vanaf september 2006 werden op Radio 6 ’s ochtends, ’s nachts en in grote delen van het weekend de programma’s van de stichting Concertzender overgenomen. Grote delen van deze programmering waren afkomstig van de etherzenders NPO Radio 4 e NPO Radio 5, die per september 2006 werden gerestyled vanwege bezuinigingen. Per 1 januari 2009 zijn alle Concertzenderprogramma’s van Radio 6 verdwenen. Op Radio 6 verdween daarmee langzamerhand alle klassieke muziek programma’s en ging de zender zich meer richten op soul en jazz.