NTR Radioprijs 2015 in Radio Doc: Op weg naar de finale

Alle genomineerden voor de NTR Radioprijs 2015 zijn de komende maand te gast in het NPO Radio 1-programma ‘Radio Doc’. De aanmoedigingsprijs voor jonge radiomakers uit Nederland en Vlaanderen wordt dit jaar voor de 25e maal uitgereikt. Vanaf vanavond tot en met 23 augustus ontvangt Mijke van Wijk in Radio Doc (NTR/VPRO) de genomineerden Zij praten over de totstandkoming van hun documentaire en hun hele programma is dan te horen.

Dit jaar zijn er vijf genomineerden uit Vlaanderen en zes uit Nederland. En de programma’s gaan over zulke uiteenlopende onderwerpen als de gasboringen op de Waddenzee, de relatie met een contrabas, herinneringen aan 20 juli 1969 en aan het Land van Ooit.

Een onafhankelijke vakjury bepaalt welke van de nominaties de eerste en tweede prijs in de wacht slepen. Naast deze prijzen, die worden uitgereikt op 30 augustus, is er ook dit jaar weer een Publieksprijs. Het programma dat op Facebook de meeste likes krijgt, ontvangt eveneens op 30 augustus deze onderscheiding. Alle genomineerden zijn te beluisteren op: ntr.nl/radioprijs

In de uitzending van Radio Doc van vanavond zijn de eerste twee finalisten te horen op NPO Radio 1: Onrust op Schier en Toekomstgeluid.

Onrust op Schier

Schiermonnikoog luidt de noodklok over het zoveelste boorplatform dat het waddengebied binnendringt. Bewoners van het eiland vertellen welke impact dat gaat hebben op de natuur en het toerisme. Een programma van Roel Breet en Ivar Lingen, School voor Journalistiek, Hogeschool Utrecht.

Toekomstgeluid

“Wat is de toekomst van de radiodocumentaire?” Met die vraag gaat Thijs van Litsenburg op pad. In Toekomstgeluid schetst hij een beeld van de ontwikkelingen op NPO Radio 1 en komt met verrassende oplossingen voor de radiodocumentaire. Een programma van Thijs van Litsenburg, Fontys Hogeschool Journalistiek Tilburg.

Radio Doc

Op zondag 2, 9, 16 en 23 augustus zijn de andere genomineerden te gast bij Mijke van Wijk in Radio Doc op NPO Radio 1. De uitzending begint om 21.00 uur. NPO Radio 1 is te ontvangen via FM, DAB+ (kanaal 12C), diverse digitale radiopakketten en wereldwijd via Internet.

Winnaars 2014

De Belgische Nele Eeckhout heeft met haar documentaire ‘Vogelen’ de NTR Radioprijs in 2014 gewonnen. ‘300 Days of Summer’ van de Belg Bram Vuylsteker kreeg de tweede prijs en Kenneth Neirinckx, eveneens een Belg, ontving de Publieksprijs voor ‘Wetteren’ De inzendingen van 2014 en 2013 zijn te beluisteren via Soundcloud: https://soundcloud.com/ntr-radioprijs-2013/sets/ntr-radioprijs-2014

Promo-film NTR Radioprijs 2015: