NVJ: mediaparagraaf regeerakkoord ‘kort en vooral leeg’

NVJDe NVJ, de Nederlandse Vereniging van Journalisten,  noemt de mediaparagraaf uit hetregeerakkoord tussen VVD en PvdA ‘kort en vooral leeg’. De kansen om een breder mediabeleid in de steigers te zetten, is opnieuw niet gegrepen, zegt NVJ-secretaris Thomas Bruning in een eerste reactie. De landelijke publieke omroep moet extra 100 miljoen bezuinigen.

Het ontbreken van maatregelen, die de journalistiek regionaal en lokaal stimuleren, is net als het ontbreken van een lager btw-tarief voor digitale (journalistieke) producties een gemiste kans, aldus NVJ-secretaris Thomas Bruning. “Nergens blijkt dat dit akkoord onderkent hoe moeilijk kwetsbare, maar maatschappelijk zeer waardevolle deelgebieden in de journalistiek er anno 2012 voor staan.”

Met de extra bezuinigingen op de publieke omroep van 100 miljoen euro komt de daling in budget op 30 procent in drie jaar. “Alhoewel het in crisistijd niet verbazingwekkend is dat er geen extra geld wordt vrijgemaakt, hadden we tenminste een aantal aanzetten tot actief beleid verwacht. De NVJ zal in een brief aan de nieuwe bewindspersoon deze aanzetten alsnog verwoorden.”