Omroep Flevoland staat stil bij 100 jaar radio

De regionale omroep Omroep Flevoland staat vandaag uitgebreid stil bij het feit dat het vandaag 100 jaar geleden is dat er voor het eerst een reguliere radio-uitzending te horen was.

Ingenieur Hanso Idzerda

Het was ingenieur Hanso Idzerda die de eerste radio-uitzending vanuit een studio in Den Haag realiseerde. Idzerda was een technicus, een ingenieur, die niet alleen een zendapparaat ontwikkelde maar ook een officiële zendvergunning kreeg toegewezen waardoor hij heel veel mensen, zelfs buiten de landsgrenzen kon bereiken. Zijn allereerste zender is nog te zien in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum.

Omroep Flevoland

Omroep Flevoland staat vandaag, 100 jaar later, uitgebreid stil bij dit heuglijke historische feit en gebruikt daarbij een Flevolandse invalshoek. Zo is er een terugblik op het radiopiratenverleden in Flevoland en wordt een Flevolandse Top 40 uitgezonden, samengesteld door luisteraars en kijkers. Ook zijn oud-Flevolandse radiotalenten te gast, zoals Menno de Boer, ooit begonnen bij Radio Lelystad, vervolgens presentator bij Omroep Flevoland en nu radiodirecteur bij Radio 538.

Zeezender

Daarnaast een gesprek met een Almeerse zeezenderfan die strijdt voor het behoud van het zendschip van Veronica (Norderney). Verder staat een bezoek gepland aan de enige ziekenomroep van Flevoland die nog uitzendt vanuit een ziekenhuis (Almere) en mogen verse talenten van lokale omroepen laten horen hoe goed ze kunnen presenteren.

Aandacht voor 100 jaar radio

De gehele dag wordt op woensdag 6 november in de reguliere programma’s aandacht besteed aan 100 jaar radio, van ’s morgens 6.30 uur tot ’s avonds 18.30 uur. Omroep Flevoland is te beluisteren via de ether (89.8 FM), diverse kabelfrequenties en via DAB+. De programma’s zijn niet alleen te beluisteren, maar ook te bekijken via de televisiezender van Omroep Flevoland, op TV, maar ook via de website en app.

Online luisteren kan via deze link.