Omroep RKK blijft bij KRO

kroHet convenant tussen de KRO en omroep RKK wordt verlengd tot 1 januari 2016. Dat is woensdag bekendgemaakt door de Nederlandse Bisschoppenconferentie, de licentiehouder van de uitzendrechten van RKK. Daarmee is er opnieuw voor gekozen om de samenwerking met de KRO voort te zetten.   Dit bericht de website Kerknieuws.nl

 

Vorige week werd het plan bekendgemaakt dat staatssecretaris Dekker omroep RKK vanaf 2016 geen budget meer wil toekennen. Het is voor zowel omroep RKK als KRO een grote zorg dat levensbeschouwing op dit moment niet als genre bij de publieke omroep wordt erkend.

In deze onzekere tijden voor de omroep RKK is een sterke combinatie belangrijk. De zendtijd van de RKK wordt al ruim 55 jaar verzorgd door de KRO, in opdracht van de Nederlandse Bisschoppenconferentie. Mediabisschop Wiertz: “Juist in deze tijd wil de Bisschoppenconferentie de samenwerking met de KRO versterken om te vechten voor het behoud van de RKK-programmering. Levensbeschouwelijke programma’s als Kruispunt, The Passion en de wekelijkse Eucharistieviering hebben publieke waarde en vervullen een rol in de opbouw van de samenleving en in het maatschappelijk debat.”

Ook de KRO, die als katholieke omroep geen levensbeschouwelijke programma’s uitzendt, betreurt de keuze van de staatssecretaris om de financiering van de RKK stop te zetten. Yvonne de Haan (waarnemend directievoorzitter KRO): “Het is voor de KRO onacceptabel dat levensbeschouwing geen gegarandeerde plek meer krijgt. Wij gaan ons gezamenlijk met RKK hard maken om in het publieke bestel een plaats te houden voor levensbeschouwing. Juist religieuze minderheden moeten een gegarandeerde plek hebben in het publieke bestel. Wij vinden het belangrijk dat de NPO garanties voor levensbeschouwelijke programmering gaat geven.”

Staatssecretaris Dekker heeft maandag in het mediadebat wel aangegeven dat er ruimte moet zijn voor levensbeschouwelijke programmering, maar dat EO, NCRV, KRO en NTR dat maar moeten invullen. De zendtijd van omroepen als RKK en IKON vervalt daardoor in 2016. (via Kerknieuws.nl/IKON)