Omroep West komt met documentaire over Haagse Schilderswijk

Omroep West zendt vanavond de documentaire ´Een wijk voor te vechten´ uit over de Schilderswijk in Den Haag. Een documentaire over de nasleep en impact van de rellen in de Schilderwijk in Den Haag
afgelopen zomer.

Terugblik

Deze zomer trilde Den Haag op haar grondvesten door de hevige rellen in de Schilderswijk. Een half jaar later blikt Omroep West terug op deze roerige periode in de indrukwekkende documentaire ‘Een wijk om voor te vechten’. Met daarin opmerkelijke niet eerder getoonde videobeelden van de politie. De documentaire is vandaag, zondag 20 december vanaf 16.00 uur te zien op TV West en wordt nog meerdere malen herhaald.

Indringende documentaire vanuit persoonlijk perspectief

In de zomer van 2015 stond de Haagse Schilderswijk in lichterlaaie. Na het overlijden van de Arubaan Mitch Henriquez bij het festival Night at the Park, gingen –met name- jongeren massaal de straat op om te protesteren tegen racisme en geweld bij de politie. Omroep West deed uitgebreid, veelal live, verslag van de week vol ongeregeldheden en rellen die volgde. De verslaggevers die toen op straat stonden, maakten samen deze documentaire.

Onderzoek

Drie maanden lang deden ze onderzoek naar de gebeurtenissen en de impact daarvan op bewoners, politie, OM en gemeente. Verslaggevers Anita Janssen, Brian van der Bol en Vincent Veenmaan, maakten samen met cameraman Sjaak de Lijster en editor Chiel Verbakel een indringende film die de kijker niet alleen de gebeurtenissen opnieuw laat beleven, maar ook aanzet tot nadenken over hoe het nu verder moet met de Schilderswijk. In hun persoonlijke zoektocht nemen ze de kijker mee, ieder in zijn of haar eigen rol, naar wat er in de zomer is gebeurd.

Direct betrokkenen aan het woord

De grootste uitdaging was de hoofdrolspelers van de rellen aan de praat te krijgen. Want de gebeurtenissen waren zo heftig en meeslepend, dat velen nog niet klaar waren om te praten. Toch lukte het de documentairemakers om deze mensen voor de camera te krijgen. Mensen die tot nu toe hun persoonlijk relaas niet hebben willen vertellen. Ook toont de documentaire nooit eerder vertoond videomateriaal van het Openbaar Ministerie en de politie.

Uitzendtijden

De documentaire ‘Een wijk om voor te vechten’ is op zondag 20 december vanaf 16.00 uur te zien op TV West en wordt die avond nog meerdere malen herhaald. De regionale zender TV West is landelijk te zien via digitale tv-ontvangers, via de website Omroepwest.nl en de gratis app voor mobiel en tablet.

Video:

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.