Omroep West schuift bezuinigingen deels door

rtvwestDe regionale omroep Omroep West gaat een deel van de voorgenomen bezuinigingen niet doorvoeren. De regionale omroep verwacht namelijk dat de door de provincie Zuid-Holland opgelegde bezuinigingen binnenkort weer worden teruggedraaid.  Dit bericht de omroep op haar website.

 

Uit het regeerakkoord blijkt dat de financiering van de regionale omroepen in 2014 weer via het Rijk zal lopen, zonder de nu opgelegde kortingen. Dat betekent dat de in 2013 geplande bezuinigingen in 2014 weer ongedaan worden gemaakt. Ook lopen er twee gerechtelijke procedures tegen de korting die de provincie wil opleggen. In het voorjaar van 2013 doet de bestuursrechter uitspraak over de vraag of de provincie het geld voor Omroep West wel in eigen zak mag steken. De Raad van State spreekt zich in februari over dezelfde kwestie nogmaals uit.

Omroep West heeft de afgelopen maanden al fors bezuinigd toen bekend werd dat de provincie maar liefst 1,5 miljoen euro op de omroep wilde korten. De helft van die bezuiniging wordt gehaald door een vrijwillige vertrekregeling bij het personeel. ‘Nog verder bezuinigingen zou een absurde situatie opleveren’, aldus Gerard Milo, directeur van Omroep West. ‘We willen niet onze organisatie eerst afbreken om haar vervolgens in 2014 weer te mogen opbouwen. Iedereen weet dat breken makkelijk is en bouwen heel moeilijk’, aldus Milo.

Daarnaast mag niet het publiek slachtoffer worden. Milo: ‘Uit recent onderzoek van het Persfonds blijkt dat betrouwbare actuele nieuwsvoorziening in de regio voornamelijk uit twee bronnen komt, namelijk uit (lokale) kranten én van de regionale omroep. Dat kunnen en mogen we niet afbreken door deze  bezuinigingsmaatregel van de provincie.’