Omroep Zeeland sluit nieuw contract voor calamiteiten

De publieke regionale omroep Omroep Zeeland en de Veiligheidsregio Zeeland hebben een nieuwe overeenkomst ondertekend voor de inzet van Omroep Zeeland als calamiteitenzender. Dit bericht de omroep op haar website. De oude overeenkomst dateerde uit 2008.

Mededelingen

Als rampenzender zendt de omroep mededelingen van de overheid onvoorwaardelijk uit. Deze mededelingen zullen voor de bevolking duidelijk herkenbaar zijn als overheidsmededeling. Daarnaast zal Omroep Zeeland uiteraard ook vanuit vrije nieuwsgaring de journalistieke taak vervullen.

Onderbreken

De voorzitter van Veiligheidsregio Zeeland en/of de burgemeesters in Zeeland kunnen de uitzending van een programma van de regionale omroep onderbreken om voor het publiek bestemde dringende mededelingen te doen. Bijvoorbeeld wanneer de sirenes in een gebied afgaan vanwege een ontsnapping van stoffen die een risico vormen voor de volksgezondheid. Omroep Zeeland stelt hiervoor radio en teletekstpagina 199 ter beschikking.

Eigen taak

Als overheidsinformatie en de de waarnemingen van de publieke regionale omroep uiteenlopen, wordt vooraf overlegd met beide partijen hoe dat gecommuniceerd wordt. Het doel daarvan is om de Zeeuwse bevolking zo eenduidig mogelijk te informeren. Als het echt niet anders kan is het denkbaar dat Omroep Zeeland vanuit haar journalistieke taak iets anders meldt dan de Veiligheidsregio in haar officiële mededelingen.

Calamiteitenzender

Inzet als calamiteitenzender komt weinig voor. Omroep Zeeland is de laatste keer als rampenzender ingezet bij de grote gasstoring in Zeeuws-Vlaanderen in 2006. Voordat de druk op het gasnet hersteld kon worden moesten toen alle inwoners gastoestellen uitzetten om brand en explosie te voorkomen.

Ontvangst

De kabelfrequentie van Omroep Zeeland Radio is in heel de provincie: FM 87.6 MHz. Via de ether is de radio te ontvangen via FM 87.9 MHz en in Zuidwest-Zeeland op FM 98.4 MHz.

Tweets:

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.