Omroep Zender Museum moet weer verhuizen

Het Omroep Zender Museum moet haar collectie weer verhuizen. De huidige locatie voldoet niet aan de veiligheidseisen aldus het museum.

Verhuizing

In 2017 moest het museum haar toenmalige onderkomen, een bunker bij het zendstation in Lopikerkapel, verlaten. Het historische Nozema gebouw uit 1939 en het terrein met bijgebouwen werd toen door KPN verkocht aan een projectontwikkelaar. De nieuwe ontwikkelaar zegde het huurcontract met het museum op en moest derhalve moest het museum op zoek naar een nieuwe locatie.

Die locatie werd toen gevonden in zendmast Gerbrandytoren in IJsselstein. In deze toren waren een aantal etages beschikbaar gesteld door eigenaar Alticom/Cellnex voor de collectie. Bezoek waren hier vanwege veiligheidsredenen niet welkom.

Veiligheidseisen

In maart van dit jaar heeft de brandweer in de toren in IJsselstein een veiligheidsinspectie uitgevoerd. “Omdat ons gebruik van de twee verdiepingen niet aan de huidige veiligheidseisen voldoet en ook niet eenvoudig aan die eisen is aan te passen moeten we de toren gaan verlaten“, aldus het museum in een nieuwsbrief. Het museum keert terug naar het voormalige Nozema zendstation in Lopikerkapel. “Omdat het hele complex nog in ontwikkeling is voor een nieuwe bestemming kunnen we daar tijdelijk in een aantal ruimten terecht“, aldus het museum. De verhuizing zal in het begin van de zomer worden uitgevoerd.

Expositie

Het museum werkt inmiddels aan een permanente expositie in de het voormalige zendstation. “De expositie wordt in tijd volgorde opgebouwd. Met aan een kant de zenders en zenderonderdelen en daar tegenover de ontvangers. Het deel dat handelt over het AM tijdperk is al ver klaar, er kan al worden gezonden en ontvangen. Hierna komt dan het FM tijdperk en dan tot slot is er aandacht voor de digitale radio omroep. Uitbreiding met TV komt mogelijk later als het radio deel helemaal op gereed is“, aldus het Omroep Zender Museum.