Zendmast in IJsselstein door blikseminslag dit jaar geen kerstboom

De zendmast in IJsselstein zal dit jaar niet worden omgetoverd tot een grote kerstboom. Blikseminslag heeft voor grote schade gezorgd.

Ontsteking

Oorspronkelijk zou de ontsteking zaterdagavond om 20.00 uur plaatsvinden maar de ontsteking zelf gaat niet door. De aangekondigde festiviteiten zullen wel doorgang vinden.

Bliksem

Nadat donderdagavond de laatste tests waren verricht en alle lampen werkten, sloeg vrijdagochtend rond half acht de bliksem in de Gerbrandytoren in IJsselstein. Direct daarna ging spontaan een aantal lampen van de Grootste Kerstboom aan, anderhalve dag voor de eigenlijke ontsteking. Technici hebben vandaag uitgezocht wat de gevolgen van de blikseminslag zijn. Zij meldden helaas slecht nieuws. De elektronica is door de bliksem zodanig beschadigd dat 70 tot 80% van de lampen niet kan branden.

Niet op te lossen

Dit probleem is volgens de organisatie niet op te lossen voor 6 januari, Driekoningen – de dag waarop traditiegetrouw de lampen weer worden gedoofd. Het demonteren van de lampen, de reparatie en het weer terug ophijsen gaat te veel tijd kosten. Ook zijn er te weinig lampen die nog wel werken om te kunnen spreken van de contouren een echte Grootste Kerstboom.

“We balen flink”

Mieke Kromwijk, voorzitter van de organiserende stichting Grootste Kerstboom: “We balen hier flink van, zeker nu het 25 jaar geleden is dat de boom voor het eerst aanging. Heel veel mensen zien ieder jaar uit naar het moment dat de lampen branden en veel bedrijven en vrijwilligers hebben heel veel tijd gestoken in de voorbereiding. Het is in de historie van de Kerstboom wel vaker voorgekomen dat het weer, en zelfs ook bliksem, spelbreker was, maar dit komt op een wel heel vervelend moment. We zullen nog een jaar moeten wachten tot de Grootste Kerstboom weer in vol ornaat te zien is, maar we laten ons niet uit het veld slaan.”

Ontstekingsevenement gaat door

Het ontstekingsevenement, zaterdag gaat in aangepaste vorm door. De organisatie werkt aan een ad-hoc verlichtingsoplossing. Het is de bedoeling dat de mast wordt tijdens het evenement aangelicht met computergestuurde schijnwerpers. Mieke Kromwijk: “Het is hoe dan ook 25 jaar geleden dat de boom voor het eerst werd ontstoken. Reden genoeg voor een jubileumfeestje.”

O’G3NE

Het ontstekingsevenement is op zaterdag 9 december vanaf zeven uur op evenemententerrein het Podium in IJsselstein. Op het programma staan optredens DJ Silvan Stoet, de IJsselsteinse zanger Dennis Baars en songfestival deelnemers O’G3NE.

Tentoonstelling over jubilerende Kerstboom

De vijfentwintigste verjaardag van de Grootste Kerstboom is reden voor een expositie over verleden en heden in Museum IJsselstein (MIJ) aan de Walkade. Van 28 oktober 2017 tot en met 25 februari 2018 is daar de tentoonstelling ‘Kijk MIJ stralen’, 25 jaar grootste kerstboom ter wereld’ te zien.

Sociale media: