Omvorming NLkabel naar NLConnect gevolg vertrek VodafoneZiggo en Caiway

De omvorming van NLkabel naar NLConnect is een gevolg van het vertrek van VodafoneZiggo en Caiway uit de branchevereniging per 1 januari jl. VodafoneZiggo die met 4 miljoen abonnees de grootste kabelaar van Nederland is en per 31 december jl. gevormd is uit Ziggo en Vodafone, doet de lobby en vertegenwoordigingswerkzaamheden voortaan zelf.

Sinds 1975

In feite was VodafoneZiggo (en voorgangers als Ziggo, Casema, Multikabel, Essent, UPC, A2000, KTA) sinds de oprichting in 1975 lid van wat tot 2007 VECAI heette en daarna NLkabel.

Erik van Doeselaar, woordvoerder van VodafoneZiggo zegt tegenover deze website dat ‘veel van de taken nu door VodafoneZiggo gedaan worden’, met name ook ‘vanwege het feit dat we niet meer alleen een kabelbedrijf zijn’, is het lidmaatschap opgezegd. Ook Caiway (van CIF/Rabo Vastgoed) heeft het lidmaatschap van NLkabel per 1 januari jl. opgezegd.

Aderlating

De contributie die leden van NLkabel en nu ook NLConnect dienen te betalen wordt vastgesteld aan de hand van het aantal tv-klanten. Daarmee is het vertrek van VodafoneZiggo een behoorlijke aderlating.

De overgebleven leden, te weten Delta, KabelNoord, CAI Harderwijk, Stichting Kabelnet Veendam, CAI Edam-Volendam, Stichting Kabeltelevisie Pijnaker, Plinq, Kabeltelevisie Waalre en KabelTex vertegenwoordigen circa 250.000 leden. Tot 1 januari omvatte NLkabel circa 4,5 miljoen kabelabonnees.

“Betreuren”

Mathieu Andriesen, directeur van NLConnect, zegt het vertrek van VodafoneZiggo en Caiway te betreuren, maar te respecteren. “Het betekent minder inkomsten. We hebben onze grondslag verbreed en hopen andere partijen daarmee te verwelkomen”.

De organisatie stelt zich voortaan open voor alle aanbieders van elektronische communicatiediensten zoals omroepdistributeurs en internetproviders waaronder glasvezelproviders. “KPN is welkom,” aldus Andriessen.

Minder inkomsten

De organisatie die met de vorming van Ziggo al werd verkleind, zal mogelijk nog een reorganisatie tegemoet zien, aangezien de inkomsten met het vertrek van de grootste kabelaar behoorlijk is verminderd.

De bestaande leden van NLConnect willen gezamenlijk vertegenwoordigd blijven en een branchevereniging blijven vormen aangaande lobby-ing, en ontwikkelingen omtrent regelgeving, auteursrecht, piraterij, maar ook kleine leden die onderhandeling met radio en televisiepartijen door NLConnect laten doen. Caiway was niet bereikbaar voor commentaar.