Muziekrechten dreigen duurder te worden voor lokale omroepen

De kans bestaat dat lokale omroepen fors meer moeten gaan betalen voor hun muziekrechten in de toekomst. De onderhandelingen tussen de OLON en de BUMA/STEMRA over de afdracht van een vergoeding aan de BUMA/STEMRA namens de lokale omroepen in Nederland dreigen vast te lopen. De BUMA/STEMRA heeft inmiddels aangegeven de OLON niet meer als gesprekspartner te zien in de onderhandelingen en gaat lokale omroepen individueel aanschrijven.

OLON

Al ruim 25 jaar onderhandelt de OLON namens de lokale omroepsector over hoogte van de afdracht van lokale omroepen aan BUMA/STEMRA. Voor de overeenkomst voor de periode 2015 en verder dreigen de onderhandelingen tussen de OLON en de BUMA/STEMRA vast te lopen. Volgens de OLON komt dit door de houding van de BUMA/STEMRA.

Gelijke behandeling

De OLON wil dat alle partijen uit het publieke bestel door Buma/Stemra hetzelfde behandeld worden. Buma/Stemra beweert dat dit het geval is met het nu voorliggende voorstel. In dit voorstel is de belangrijkste grondslag voor de berekening van de vergoeding het muziekgebruik en de inkomsten van de omroepen. De belangenorganisatie van lokale omroepen kan zich in principe vinden in deze grondslag.

Hogere vergoeding

“Het is voor OLON echter onbegrijpelijk dat de uitkomst van de berekening van Buma op basis van deze grondslag voor lokale omroepen leidt tot een afdracht die volgens OLON in verhouding 3 tot 5 keer hoger uitkomt dan die voor de regionale en landelijke publieke omroepen en circa 30% hoger is dan wat in de jaren hiervoor door de sector is afgedragen.”

Geen gesprekspartner meer

De OLON heeft de BUMA/STEMRA gevraagd inzichtelijk te maken dat er inderdaad sprake is van gelijke behandeling met de regionale en landelijke publieke omroep. BUMA/STEMRA weigert volgens de OLON hier verder inhoudelijk op in te gaan en heeft nu aangekondigd dat ze mogelijk de individuele omroepen gaat aanschrijven en OLON niet meer als gesprekspartner ziet.

De belangenorganisatie vraagt nu haar leden om de OLON te machtigen als onderhandelingspartner met de BUMA/STEMRA om zo te voorkomen dat lokale omroepen individueel gaan onderhandelen met de BUMA/STEMRA en eventueel te veel gaan betalen voor hun muziekrechten.

Eén reactie

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.