Onderzoek Kabelraden: regionale kijkverschillen

coaxkabelEr zijn duidelijk regionale verschillen in het kijkgedrag in Nederland. Dit blijkt uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van Kabelraden.nl onder analoge televisiekijkers die klant zijn bij kabelaars Ziggo, UPC, Kabel Noord, Cogas en Delta.

Klanten willen – naast de Nederlandse commerciĆ«le zenders – vooral zenders als CNN, BBC1, BBC2 en langs de grens ARD en ZDF in hun pakket. In Limburg horen deze Duitse omroepen zelfs bij de voorkeurslijst van vijf zenders die mensen na de landelijke publieke omroep en zenders van RTL en SBS kiezen. Andere zenders waarvoor kijkers een voorkeur uitspreken zijn National Geographic Channel, Discovery Channel en Eurosport. Ook de nieuwe combinatie TLC/Animal Planet doet het in sommige provincies goed. In Brabant en Zeeland kiezen mensen ook voor zenders als Brabant10 en CTV Zeeland. In Drenthe scoort TV Noord (de regionale zender van Groningen) erg goed. 

Het onderzoek heeft als primair doel om vast te stellen welke televisiezenders kijkers graag als onderdeel van hun analoge basispakket zien. Deze informatie geeft programmaraden handvatten bij het bepalen van hun advies voor dat basispakket, rekening houdend met regionale voorkeuren. De ca. 50 programmaraden in Nederland adviseren de kabelexploitant in hun regio over de invulling van een deel van het analoge pakket. Daarnaast willen programmaraden met het onderzoek inzicht krijgen in het profiel van analoge kijkers, zodat ze ook dat bij hun advisering kunnen betrekken. (via Kabelraden)

Het onderzoek kan hier worden gedownload