Onderzoek naar Buma/Stemra

bumastemraDe Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft een onderzoek ingesteld naar mogelijk machtsmisbruik van auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra. Dat zeggen betrokkenen zaterdag tegen de Volkskrant.

Het onderzoek, dat al in april werd ingesteld, richt zich vooral op de contracten die Buma/Stemra met zijn leden afsluit. De organisatie zou een ‘alles-of-niets-systeem’ hanteren dat in het nadeel werkt van veel auteurs. Als ze lid willen worden zijn ze verplicht al hun auteursrechten over te dragen. Dat geldt ook voor werken die zijn gemaakt voor de aanmelding.

Een woordvoerder van Buma/Stemra zegt tegenover de krant dat de organisatie volledig meewerkt aan het onderzoek. Volgens hem zijn tijdens de laatste ledenvergadering voorstellen gedaan om tot flexibilisering van de contracten te komen. “Die zijn toen door een meerderheid van de aanwezigen afgewezen”, benadrukt hij.

De belangenorganisatie kwam in de afgelopen jaren vaker negatief in het nieuws. Zo werd een bestuurslid beschuldigd van corruptie en was er kritiek op de hoogte van de bestuurssalarissen. (via Nieuws.nl/Novum)