Ook lokale omroepen maken overstap naar DAB+

lokaleomroepDe meer dan 250 lokale omroepen gaan op den duur ook de overstap maken naar DAB+, digitale radio via de ether. Hans Disch, programmamanager sectorverandering bij de OLON (de overkoepelende organisatie van lokale omroepen in Nederland) gaf maandagavond in het radioprogramma Medialand op Alphen Stad FM aan dat ook voor de lokale omroepen in Nederland ruimte gereserveerd is voor DAB+.

De lokale omroepen zullen hierbij gebruik gaan maken van frequentieruimte in de zogenaamde “Band III’. Eerder was er voor de lokale omroepen ruimte gereserveerd in de L-band. Momenteel worden er echter nauwelijks radio’s gemaakt die deze frequenties ondersteunen.  Overleg met het Ministerie van Econmische Zaken heeft er voor gezorgd dat er nu alsnog gezorgd dat er voor lokale omroepen nu alsnog ruimte is gereserveerd in de zogenaamde “Band III”. Deze Band III wordt nu ook al gebruikt voor de doorgifte van de landelijke commerciële en publieke radiozenders en in de nabije toekomst de regionale commerciële en publieke radiozenders. Alle DAB+-radio’s die nu verkocht worden kunnen deze BandIII-ontvangen.

“De verkaveling van deze frequenties is inmiddels rond en de voorbereidingen voor de uitrol kunnen beginnen”, aldus Hans Disch van de OLON. Overigens zal het nog enige tijd duren alvorens de eerste lokale omroepen via DAB+ kunnen gaan uitzenden aangezien er flinke investeringen gedaan moeten worden om via DAB+ uit te zenden en meerdere lokale omroepen in een regio gezamenlijk een DAB-kavel moeten gaan vullen.

Samenwerking
De OLON geeft wel aan dat samenwerking tussen lokale omroepen van belang is om te komen tot een succesvolle digitalisering van het etherlandschap. In een aantal regio’s is al een verregaande vorm van samenwerking ontstaan tussen lokale omroepen. Deze samenwerking is volgens de OLON nodig om gezamenlijk de verdere veranderingen rond digitalisering goed op te pakken.

Luister het interview met Hans Disch (OLON) op Alphen Stad FM / MedialandNL