Oprichter Radio 4, Theo Olof (88) overleden

radio4Theo Olof, een van de oprichters van Radio 4 (destijds Hilversum 4) is dinsdag op 88-jarige leeftijd overleden. Dit is vandaag bekend geworden.

Olof was betrokken bij de oprichting van de klassieke publieke omroep die in 1975 voor het eerst uitzond. Ook is hij de winnaar van de eerste Radio 4 prijs in september 2009. Hij kreeg de prijs wegens zijn verdiensten voor de muziek in Nederland.

Theodor Olof werd op 5 mei 1924 geboren in de Duitse stad Bonn. Op zijn 5e gaf hij al zijn eerste muziekuitvoering. Vanwege de jodenvervolging in nazi-Duitsland vluchtte hij op zijn 9e naar Amsterdam. Daar kreeg hij les van de bekende vioolpedagoog Oskar Back, die hem opleidde tot een van de grootste vioolmeesters uit de Nederlandse geschiedenis. Op 11-jarige leeftijd gaf hij zijn eerste concert met het Concertgebouworkest.

Tot 1982 was Olof hoofddocent aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Daarnaast schreef hij veel over zijn leven als violist. Vooral het in 1958 verschenen boek Daar sta je dan,werd vele malen herdrukt. In de jaren 70 stond hij aan de wieg van de Nederlandse tak van de European String Teachers Association, een vakvereniging om het bespelen van strijkinstrumenten te bevorderen. In 1994 nam hij afscheid van de concertwereld en van zijn geliefde Franse viool. De Fran├žois Louis Pique uit 1917 gaf hij aan het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

Zie ook Wikipedia: http://nl.wikipedia.org/wiki/Theo_Olof