“Overgang naar DAB+ in Zweden op laag pitje”

Terwijl in Noorwegen in 2017 begonnen wordt met het uitfaseren van de radio-uitzendingen via FM lijkt buurland Zweden voorlopig een definitieve overgang naar DAB+ op een laag pitje te hebben gezet. Dit melden diverse media in Zweden op basis van berichtgeving van de Zweedse regering. Uit eerdere plannen van de Zweedse regering kwam naar voren dat de radio-uitzendingen via de FM in 2024 definitief tot het einde zouden behoren. Voorlopig hoeven de inwoners van Zweden dus geen nieuwe radio aan te schaffen en kunnen ze naar uitzendingen via de FM blijven luisteren. Ook een groot deel van Noorwegen, waar in 2017 een start wordt gemaakt met het uitfaseren van de FM-zenders, kunnen via de FM blijven luisteren omdat de Zweedse FM-zenders een behoorlijk bereik in Noorwegen hebben.

Dekking

De Zweedse overheid maakt zich zorgen dat bij het te snel afschakelen van de FM-zenders het bereik bij rampen en andere noodmaatregelen onvoldoende is. Daarnaast zou zelfs bij een complete uitrol van het DAB+-netwerk bepaalde gebieden in Zweden niet goed gedekt worden. Bedrijfstakken die afhankelijk zijn van de berichtgeving via de radio zouden hierdoor in problemen kunnen komen aldus de Zweedse regering. De Zweedse overheid is van mening dat het huidige FM-netwerk deze nadelen niet heeft en ziet daarom af van een afschakeling van de FM-zenders in uiterlijk 2024.

Interesse

De Zweedse regering blijft de ontwikkelingen in de wereld van digitale radio nauwlettend volgen en kijkt met grote interesse naar de ontwikkelingen in buurland Noorwegen waar over een aantal jaren wordt begonnen met het afschakelen van de FM-zenders.

Nederland

In Nederland staat digitale radio via de ether nog in de kinderschoenen. Toch werden gisteren in Den Haag tijdens ‘De Dag van de Digitale radio’ bemoedigende cijfers omtrent de verkoop van DAB+-radio’s gepresenteerd. Een begin met de afschakeling van FM-zenders in Nederland wordt ook hier niet voor 2023 verwacht.