Overheid gaat piratenzenders op de FM-band niet legaliseren

Staatssecretaris Keijzer (Ministerie Economische Zaken en Klimaat) is niet van plan om piratenzenders legaal te laten uitzenden op de FM-band. De staatssecretaris reageert hiermee op Kamervragen van de leden Nijboer en Van den Hul (beide PvdA).

Hobby

De Kamerleden hadden gevraagd of het mogelijk zou zijn om hobbymatige uitzendingen op de FM-band zonder vergunning toe te staan. Volgens de Kamerleden neemt het belang van de FM-band af vanwege de digitalisering van het etherlandschap en biedt dit wellicht mogelijkheden voor piraten om hun hobby legaal uit te oefenen.

FM nog van belang

De Staatssecretaris ziet echter niks in dit voorstel: “Hoewel digitalisering de toekomst van etherradio is (o.a. via DAB+), is het belang van de FM-omroepband op dit moment nog steeds groot. Agentschap Telecom kan dan ook niet toestaan dat mensen vanuit hun hobby op illegale wijze in deze band uitzenden. Op dit moment is er nog geen afschakeldatum voor FM bekend. Ook is er nog geen alternatieve bestemming voor de FM-band na afschakeling bekend. Om bij wijze van hobby te willen uitzenden, zijn diverse legale alternatieven voorhanden”.

Alternatieven

Met deze alternatieven doelt de staatssecretaris op de mogelijkheden voor het aanvragen van een laagvermogen middengolfvergunning, een evenementenvergunning op FM, uitzenden via een lokale omroep of uitzenden via Internet.

Boetebeleid

Volgens de staatssecretaris is er ook geen sprake van een buitensporig boetebeleid met betrekking tot het beboeten van illegale radiozenders. “De boetes worden altijd proportioneel opgelegd en regelmatig in procedures getoetst door de rechter. Voor de nadere beeldvorming: de gemiddeld opgelegde boete in 2017 is rond de 3.000 euro geweest.”