Overheid komt met maatregel tegen ongewenste zeggenschap telecom

Overnames in de telecomsector worden verboden of teruggedraaid als nationale veiligheid of openbare orde in gevaar kunnen komen. Staatssecretaris Mona Keijzer (Ministerie Economische Zaken en Klimaat) heeft hiervoor een wetsvoorstel ingediend. Een overname in de telecomsector kan worden verboden indien de dienstverlening onbetrouwbaar kan worden of uitval van voorzieningen dreigt.

“Basisbehoefte”

Staatssecretaris Mona Keijzer: “Internet, dataverkeer en telefonie kunnen inmiddels worden gezien als basisbehoefte. Als deze voorzieningen op grote schaal uitvallen of onbetrouwbaar worden, leidt dat tot maatschappelijke onrust en economische schade. Het kabinet wil voorkomen dat onze nationale veiligheid geraakt kan worden door onbetrouwbare, niet-transparante of criminele bedrijven. Daarom bescherm ik deze vitale sector tegen ongewenste zeggenschap. Dat doe ik door het invoeren van een meldplicht en de mogelijkheid om overnames te verbieden.

Verkrijgen van invloed vooraf melden

Partijen die Nederlandse telecomvoorzieningen willen overnemen, moeten dit vooraf melden aan het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het gaat hierbij om het verkrijgen van invloed op bedrijven van vitaal belang zoals aanbieders van telefonie, internet of datacenters.

Relevante invloed

Wanneer het verkrijgen van overwegende zeggenschap in een bepaalde telecompartij, ook kan worden aangemerkt als het verkrijgen van ‘relevante invloed in de telecommunicatiesector’, wordt uitgewerkt via lagere regelgeving in objectief meetbare criteria. Dit geeft investeerders duidelijkheid over wanneer zij onder de wet (en de meldplicht) vallen.

Meer dan alleen aanbieders

De telecomsector omvat in het wetsvoorstel niet alleen aanbieders van mobiele-, vaste telefonie en internet. Ook bedrijven die vitale voorzieningen aanbieden zoals internetknooppunten, datacentra, hosting- en certificeringdiensten vallen hier onder, omdat ze van belang zijn voor continuïteit, betrouwbaarheid en veiligheid van de dienstverlening en de infrastructuur in Nederland.

Kritisch

De Raad van State is overigens zeer kritisch over het wetsvoorstel waarmee telecombedrijven bij een overname toestemming moeten vragen bij het ministerie van Economische Zaken. De belangrijkste onafhankelijke adviseur van regering en parlement adviseerde staatssecretaris van EZ Mona Keijzer ‘het wetsvoorstel niet in huidige vorm naar de Tweede Kamer te zenden’