Overheid start aanbesteding voor regiogerichtheidscontrole radiozenders

Het Ministerie van Economische Zaken is een aanbestedingsprocedure gestart voor het controleren van regionale commerciële radiozenders op het voldoen aan de regiogerichtheidseisen.

Analyse

De uiteindelijk uitvoerende partij zal in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken en het Agentschap Telecom aangeleverde opnames van radiouitzendingen van regionale commerciële radiozenders moeten analyseren. De opdracht geldt voor maximaal 15 regionale commerciële radiokavels in Nederland en met de opdracht is een waarde gemoeid van 135.000 euro. Dit blijkt uit informatie van de website Tenderned.

Regiogerichtheid

Aanleiding voor de aanbesteding van de genoemde opdracht zijn de rechtszaken rond de regiogerichtheidseisen van regionale commerciële radiozenders. De Rechtbank van Rotterdam heeft in juli 2015 uitspraak gedaan over het gebied waarop de regiogerichtheidsvoorschriften betrekking hebben, die in de analoge FM-vergunning van de NLCO-vergunninghouders staan.

De Rechtbank heeft onder meer geoordeeld dat de programmering alleen gericht mag zijn op het analoge FM-bereik en niet (mede) op het ruimere bereik dat zenders hebben via digitale radio (DAB+). De zogenaamde regionaliteitseisen zijn voor de diverse regionale commerciële radiozenders een zware last wanneer het Agentschap Telecom de eisen strenger moet gaat naleven. Zo bleek uit onderzoek van deze website eerder.

CBb stelt Agentschap Telecom in ongelijk

Het Agentschap Telecom heeft hoger beroep bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) ingesteld tegen de uitspraak, omdat zij zich niet met dit standpunt kan vinden van de rechter. Het CBb heeft onlangs het Agentschap Telecom in het ongelijk gesteld en derhalve dienen de regiogerichtheidsvoorschriften te gelden voor de analoge FM-vergunningen.

“Indien het CBb in hoger beroep besluit dat de regiogerichtheid zich toch op het analoge kavel moet richten, heeft dat verstrekkende gevolgen voor de NLCO-vergunninghouders. Diverse partijen zullen hun programmering ingrijpend moeten aanpassen.”, aldus het Ministerie van Economische Zaken in de aanbestedingsdocumenten. “Indien het CBb oordeelt dat regiogerichtheid gericht moet zijn op het analoge kavel is de kans groot dat – na een korte herstelperiode voor de markt – een beroep op de leverancier wordt gedaan.Verwacht aanlevering opnamen is dan mogelijk in het voorjaar van 2016”, aldus de documentatie van het Ministerie van Economische Zaken.

Strengere eisen

De uitspraak van het CBb betekent concreet dat regionale commerciële radiozenders nu een apart programma met daarvoor geldende regiogerichtheidseisen per FM-kavel moet gaan maken. In een aantal gevallen wordt er door de radiozenders nu één programma uitgezonden op meerdere FM-kavels. Per kavel telt alleen het zogenaamde “groene bereik” van het FM-frequentiekavel mee voor de regiogerichtheid.

Opdracht

Uit de aanbestedingsdocumenten blijkt dat de analyses (fingerprints) die op de aangeleverde opnames moet worden uitgevoerd inzicht moet geven in welke categorie de opnames vallen (muziek, reclame, promo’s, weer, verkeer, spraak etc.) en per muziektitel moet kunnen worden aangegeven wat de geboorteplaats is van de uitvoerend artiest, de bandleden en de componist. Dit laatste is van belang in verband met de regiogerichtheidsbepaling van gedraaide muziek bij de regionale commerciële radiozenders.

Muziek

Het is van belang voor een radiozender om muziek te draaien die voldoet aan deze eisen zodat de muziek meetelt in het verplichte percentage regiogerichtheid. Zo vindt de rechter dat muziek als regiogericht meetelt als een “significant deel” van de betreffende band in een bepaalde regio is geboren. Daarnaast tellen volgens de rechter muziekstukken waarvan de geboorteplaats van de betreffende artiest, bandlid of schrijver niet kon worden vastgesteld niet meer mee als regiogericht voor elke regio.

De sluitingsdatum voor de aanbesteding is 4 mei aanstaande.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.