Overleg over Mediawet in Utrecht, nog geen akkoord

Staatssecretaris Sander Dekker (media) heeft vandaag in Utrecht overlegd met vertegenwoordigers van D66, GroenLinks en de ChristenUnie over de nieuwe Mediawet. Concrete afspraken zijn daarbij niet gemaakt, aldus de regionale omroep RTV Utrecht.

Frits Lintmeijer, Eerste Kamerlid namens GroenLinks was bij het overleg. Hij zegt dat de bal bij de staatssecretaris ligt: die zal volgende week tijdens een Kamerdebat met verdere voorstellen moeten komen om GroenLinks en de andere partijen over de streep te trekken. Dinsdag gaat het overleg over de Mediawet verder in de Eerste Kamer.

Twistpunt

Voornaamste twistpunt is momenteel volgens Lintmeijer de mate van invloed die de politiek krijgt op de Nederlandse Publieke Omroep. Tijdens het overleg in Utrecht heeft Dekker gezegd dat hij het belangrijk vindt dat de Mediawet snel wordt aangenomen, zodat de reorganisatie van de regionale omroep door kan gaan.

Stranden

Eerder deze maand wist de NOS al aan te kondigen dat de Mediawet het niet zal halen in de Eerste Kamer omdat er onvoldoende steun zou zijn. Dekker moet zijn wet op verschillende punten aanpassen om steun van voldoende senatoren te krijgen. Al eerder werd duidelijk dat PvdA, CDA, ChristenUnie en 50Plus grote bezwaren hebben tegen de directe aansturing van de omroepen door de NPO, en de invloed van de overheid daarop. De drie christelijke partijen CDA, ChristenUnie en SGP vinden ook de inhoudelijke invloed van de NPO op individuele omroepen en hun programma’s te groot.

Benoemingswijzen

Eerder werd al bekend dat Sander Dekker op aandringen van de PvdA, ChristenUnie, Groenlinks, SP, OSF, CDA, PvdD en 50Plus belooft de benoemingswijzen bij door de staatssecretaris te benoemen personen in besturen van NPO (Nederlandse Publieke Omroep), RPO (het nieuwe concessieorgaan voor de Regionale Publieke Omroep), NOS, NTR, STER, het Commissariaat voor de Media en Stimuleringsfonds voor de Journalistiek (stifo) te gaan wijzigen.

“Toezeggingen niet genoeg”

De betrokken partijen zouden de toezeggingen niet genoeg vinden. Zij willen niet de wet eerst goedkeuren en vervolgens afwachten of Dekker zijn toezeggingen nakomt. Sander Dekker heeft vandaag overlegd met een aantal partijen om meer steun te krijgen voor zijn plannen. Dinsdag wordt er verder vergadert over de Mediawet in de Eerste Kamer.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.