Overname Caiway door KPN stuit op bezwaren

caiwMededingingsautoriteit NMa wil de beoogde overname van kabelbedrijf Caiway door KPN nader onderzoeken. De NMa denkt dat de koop de concurrentie sterk kan beperken, omdat het kabel- en kopernetwerk in een bepaald gebied in handen van één partij zou komen.

Dat maakte de NMa vandaag bekend. Telecomwaakhond OPTA deelt die mening. Door Caiway in te lijven wil KPN zijn positie op de Nederlandse televisiemarkt versterken en die in breedband uitbreiden. KPN wil overgaan tot koop van het dienstenbedrijf, dat opereert onder de merknaam Caiway, onderdeel van CAIW. Het kabelnetwerk van CAIW blijft in handen van CIF, een investeringsfonds van Rabo Bouwfonds.

KPN zou er door de overname volgens de cijfers op de website van Caiway ruim 150.000 radio- en televisieklanten, ongeveer 75.000 internetverbindingen en meer dan 30.000 telefoonabonnees bij krijgen. De deal geeft KPN ook de mogelijkheid de investeringen te spreiden, door naast op glasvezel ook in te zetten op de kabel. De NMa is bang dat de concurrenten in het gebied, zoals Tele2 en Online, niet in staat zijn genoeg tegendruk te bieden aan KPN. ‘Bovendien zijn zij afhankelijk van toegang tot de infrastructuur van KPN om consumenten televisie, internettoegang en vaste telefonie te kunnen aanbieden.’ De mededingingsautoriteit twijfelt of de concurrenten dat wel willen en of ze een goed aanbod krijgen.

Lees verder.