Paul Lembrechts wordt nieuwe baas VRT

De 58-jarige Paul Lembrechts wordt de nieuwe CEO van de Vlaamse openbare omroep VRT. Lembrechts volgt Leo Hellemans op die met pensioen gaat. Dit bericht de VRT vandaag in een persbericht.

Benoeming

De Vlaamse regering heeft vanmorgen de benoeming van Lembrechts bekend gemaakt. Lembrechts, die van opleiding veearts is, leidde tussen 2011 en 2015 BKCP Bank. Hij heeft een verleden bij de openbare omroep als radiopresentator en scenarioschrijver.

Drie kandidaten

In de procedure waren er nog drie kandidaten overgebleven. Vanmorgen hakte de Vlaamse regering de knoop door. Op een persconferentie om 11 uur maakte minister-president Geert Bourgeois samen met de ministers Hilde Crevits en Sven Gatz de naam bekend.

Drie redenen

Volgens minister van Media Gatz waren er drie redenen om te kiezen voor Lembrechts. “Hij is iemand met een grote leidinggevende ervaring en iemand die met een breed stakeholderschap kan omgaan. Daarnaast is de VRT een bedrijf dat in transformatie is. Paul Lembrechts heeft ons overtuigd van zijn visie op korte termijn, maar ook voor de komende jaren”, aldus Gatz. “Het was geen evidente keuze, maar ik denk dat we de goede gemaakt hebben.”

Goede verstandhouding

Gatz benadrukte dat er een goede verstandhouding is tussen de Vlaamse regering en de VRT. Volgens hem zijn met de nieuwe beheersovereenkomst en de de nieuwe CEO al twee belangrijke stappen genomen en volgt met de uitvoering van het transformatieplan nu een derde grote stap. “Daarna zal de nieuwe VRT niet alleen in de steigers staan, maar er ook uitkomen.”

Goed omgaan met mensen

Bourgeois noemde Lembrechts iemand die goed kan omgaan met mensen en luistert naar hen. “Hij zal niet halsoverkop beslissingen nemen.” Dat Lembrechts geen ervaring heeft in een leidinggevende functie in de media vindt de minister-president geen probleem. “Dat behoorde niet tot de voorwaarden. We zochten iemand iemand die modern leiderschap kent, die een complex bedrijf kan leiden.”

“Hij heeft zich al ge-out als een fan van de VRT, zowel wat kijken als luisteren betreft”, voegde Crevits eraan toe. Bourgeois benadrukte tot slot dat de procedure correct verlopen is en dat het fout zou zijn om te speculeren over een politieke kleur van de nieuwe CEO, een verwijzing naar de speculatie in sommige kranten over een N-VA-stempel. “Ik zou dat heel spijtig vinden. Daar zijn we echt niet mee bezig geweest.”

Tweets:

https://twitter.com/frederikhautain/status/695561898851442688

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.