Persbureau Novum gaat op in ANP

krantenPersbureau Novum gaat op 1 januari op in concurrent ANP. Door de reorganisatie verdwijnen 37 banen. Dat heeft het persbureau vanmiddag aan het personeel medegedeeld  aldus NRC Handelsblad.

Aanleiding zijn de verslechterde markt- en economische omstandigheden. “De markt staat al een aantal jaar onder zware druk. Het zoeken naar meer synergie is daardoor de enige manier om te overleven”, aldus Bram Bloemberg, directeur van Novum Nieuws tegenover NRC Handelsblad.

Het afgeslankte Novum blijft wel bestaan en gaat met 15 mensen de huidige klanten bedienen en maakt daarbij gebruik van de ANP-berichten en foto’s. In de nieuwe situatie gaat Novum Nieuws onder meer de nieuwsfeed van het ANP bewerken en doorleveren aan haar klanten aldus de website Villamedia. Door de overname komen zowel Novum als ANP – het grootste persbureau van Nederland – in handen van V-Ventures, de investeringsmaatschappij van Veronica.

Novum-directeur Bram Bloemberg en hoofdredacteur Jos Timmers vertrekken. Novum Nieuws werd twaalf jaar geleden door Bloemberg opgericht, maar zag steeds meer klanten weglopen. Met name kleinere dagbladen en de gratis kranten leunen sterk op ANP en Novum.

NVJ: Drama voor de redacteuren
De Nederlandse Vereniging van Journalisten spreekt van een drama voor de redacteuren. Algemeen secretaris Thomas Bruning op de website Villamedia: ‘De medewerkers hebben jaren geprobeerd de tweede persdienst van Nederland neer te zetten. Wij begrijpen dat de marktomstandigheden de eigenaar dwingen tot deze stap, maar zuur is het wel.’ Met Novum Nieuws is een sociaal plan op hoofdlijnen afgesloten dat binnenkort aan de leden wordt voorgelegd. Bruning: ‘Er is nog een aantal punten waar we meer duidelijkheid over willen, bijvoorbeeld dat het plan ook enige tijd geldt voor de achterblijvers. Wij kennen de intenties van het ANP nog niet.’