Petitie voor behoud analoge radiosignaal bij Ziggo

Er is een petitie gestart voor het behoud van het analoge radiosignaal via de FM bij aanbieder Ziggo. De aanbieder heeft officieel nog niet aangegeven te stoppen met aanbieden van het analoge radiosignaal.

Analoge televisie

Ziggo is momenteel bezig om gefaseerd het analoge televisiesignaal uit te schakelen. De kabelaar is hiermee gestart in april 2018 en deze uitfasering zal per regio worden uitgevoerd tot medio 2020. De capaciteit die vrij komt door het afschakelen van analoge televisie wordt ingezet om onder andere snelle internet te gaan aanbieden.

Analoge radio

In gebieden waar het analoge televisiesignaal wordt afgeschakeld blijft het analoge radiosignaal nog gewoon beschikbaar. Het moederbedrijf van Ziggo, VodafoneZiggo, heeft van het Commissariaat voor de Media een ontheffing tot 1 januari 2021 verkregen om analoge kabelradio te mogen blijven aanbieden als de kabelaar analoge kabeltelevisie uitschakelt.

Afschakeling

In een persbericht dat vandaag door Ziggo werd gepubliceerd in verband met het aanbieden van gigabit-internet in de regio Hilversum geeft de aanbieder aan te overwegen om het analoge radiosignaal uit te schakelen.

Ons hoofdnetwerk bestaat voor 100% uit glas, waarbij ons glasvezel al tot in de wijken ligt. Door toepassing van DOCSIS 3.1 is het praktische verschil tussen glasvezel en coax nu al verdwenen. Met deze technologie en upgrades is coaxkabel – van wijkkast naar woning – geen beperking. Want met DOCSIS 4.0 is straks 10-Gbps symmetrisch mogelijk, zo is al bekend. Met oog op deze ontwikkelingen schakelen we het analoge tv-signaal af en overwegen we afbouw van het FM-radiosignaal om extra bandbreedte beschikbaar te maken. Zo blijven we – in lijn met stijgende dataverbruik en vraag naar hogere snelheden – anticiperen op de wensen van onze klanten.“, aldus Jeroen Hoencamp, CEO van Ziggo, vandaag in een persbericht.

Petitie

Verontruste abonnees van de kabelaar zijn een petitie gestart om het analoge radiosignaal te behouden. Door het afschakalen zouden 100.000-en Ziggo klanten met analoge radio ontvangst via de kabel gedupeerd worden en stereoreceivers en tuners op slag waardeloos worden gemaakt. Momenteel is de petitie ondertekend door een kleine 100 abonnees

Alternatieven

Wanneer het analoge radiosignaal wordt afgeschakeld blijft Ziggo een groot aanbod van radiozenders aanbieden via haar digitale radio- en televisiepakket. Daarnaast kunnen abonnees ook gebruik maken van DAB+ en/of radio’s die op het Internet kunnen worden aangesloten.

Meer informatie over de petitie vind je hier.