Plannen voor DAB+-netwerk in Brussel

radioZenderexploitant Norkring heeft plannen om een DAB+-netwerk in de lucht te brengen in Brussel. Het netwerk zou als proef gaan draaien met twee steunzenders in de Belgische hoofdstad  om commerciële radiozenders geïnteresseerd te krijgen in digitale radio via de ether.

Momenteel zender in België alleen de publieke radiozenders van de Vlaamse VRT, de Waalse RTBF en de Duitstalige BRF uit via DAB. De VRT doet dit nog in de oude norm DAB, de RTBF zendt ook een aantal radiozenders uit via de vernieuwde techniek DAB+. Commerciële radiozenders zenden momenteel niet uit via DAB in België.

Zenderexploitant Norkring kocht de licentie in België om DAB+ tot 2024 te mogen uitrollen in Vlaanderen. Begin vorig jaar deed het bedrijf een zogenaamde “call for interest”. Concrete plannen om te gaan uitzenden in DAB+ zijn er tot op heden niet gekomen. De Vlaamse website Trends.be bericht echter dat zenderexploitant Norkring een DAB+- netwerk wil starten in de Belgische hoofdstad Brussel. Norkring zou hierbij 70 procent van de kosten gaan dragen. Het gaat hierbij om een zogenaamd ‘Early Adopter-programma’ van zenderexploitant Norkring om commerciële radiozenders geïnteresseerd te krijgen in DAB+.

Volgens een woorvoerder van Norkring zou de commerciële radiozender TopRadio zich al hebben ingetekend op het DAB+-netwerk van Norkring. Wanneer het netwerk in de lucht komt is tot op heden niet bekend.