Politie doet invallen tegen ‘cardsharing’

afstandsbedieningVier mannen en drie vrouwen zijn opgepakt omdat ze abonnementen en apparatuur voor het illegaal bekijken van digitale tv-zenders hebben verkocht.  Dit berichten diverse media vandaag.

De Telegraaf bericht dat dinsdag de politie drie invallen heeft gedaan in woningen van vijf verdachten, die meteen zijn aangehouden. Twee vrouwen zijn al eerder gearresteerd.

Twee Nederlandse providers deden aangifte van vermoedelijke card sharing fraude, zoals deze vorm van telecommunicatiefraude heet. Ook de leverancier van versleutelingstechnieken die gebruikt worden bij smartcards meldde de politie dat er misschien iets aan de hand was, zegt een woordvoerder van de recherche tegenover De Telegraaf.

De verdachten komen volgens RTV Oost uit Enschede, Den Haag en Vlagtwedde. Alle kopers van het frauduleuze systeem zijn eveneens strafbaar, want zij hebben gestolen waar ‘geheeld’. Daarop staat een gevangenisstraf van maximaal 4 jaar volgens het Openbaar Ministerie.

Het politieteam schat dat enkele honderden mensen een illegaal abonnement van het vijftal hebben afgenomen. Alle kopers krijgen een brief dat zij frauduleus hebben gehandeld en een waarschuwing dat ze vervolgd zouden kunnen worden. Bovendien hebben ze sinds dinsdag geen televisie meer, want bij de invallen is de administratie en alle computerapparatuur in beslag genomen.

De politie startte een onderzoek na een aangifte van twee providers die een toename zagen in het aanbod van illegale abonnementen via internet.