Problemen met middengolfzendmast BBC Radio 5 Live in Zuid-West Engeland

In Zuid-West Engeland wordt de ontvangst van de nieuwszender BBC Radio 5 Live via de middengolf de komende periode bemoeilijkt door problemen met een middengolfzendmast.

Start Point

Eind vorige week knapte een tuidraad van een middengolfzendmast in Start Point nabij Devon. Hierdoor kwam het bovenste gedeelte van één van de twee zendmasten scheef te staan. Arqiva, de exploitant van het zenderpark heeft daarop besloten om de beschadigde zendmast donderdag geheel te slopen. De zendmast heeft 58 jaar dienst gedaan voor de BBC.

BBC Radio 5 Live

De middengolfzender in Start Point zendt het programma van de radiozender BBC Radio 5 Live uit op 693 kHz met een vermogen van 80 kiloWatt. In Nederland is deze radiozender ook te ontvangen via de genoemde middengolffrequentie. Er staan in Engeland echter nog een aantal middengolfzenders uit te zenden op dezelfde frequentie met het signaal van BBC Radio 5 Live waardoor ontvangst in Nederland (in de avonduren) mogelijk blijft. De ontvangst van de radiozender in de regio Zuid-West Engeland via de middengolf wordt echter wel bemoeilijkt door de problemen met de zendmast in Start Point.

Plan van aanpak

De exploitant van het zenderpark heeft gezien de schade aan de tuidraad en de zendmast besloten om de beschadigde zendmast geheel te ontmantelen. Hierdoor is de middengolfzender donderdag een groot gedeelte van de dag uitgeschakeld geweest. Donderdagmiddag kon BBC Radio Five Live weer uitzenden vanaf de tweede zendmast die aanwezig is op het zenderpark in Start Point. De komende maanden zal er echter met een beperkt vermogen worden uitgezonden. De zenderexploitant en de BBC werken samen aan een plan van aanpak om de ontvangst van BBC Radio 5 Live weer te herstellen in de regio.

Slechtere ontvangst

De BBC waarschuwt op haar website voor een verslechterde ontvangst van BBC Radio 5 Live de komende periode. BBC Radio 5 Live is in Engeland niet te ontvangen via de FM maar wel via digitale radio via de ether (DAB) in de genoemde regio. De BBC verwacht dat het aantal maanden duurt alvorens de zender in Start Point weer met volledig vermogen kan uitzenden. De BBC heeft een speciale pagina op Internet geplaatst met informatie over de werkzaamheden aan de middengolfzender van Start Point

Foto’s

De website MB21.co.uk heeft een speciale pagina met foto’s in het leven geroepen rond het zenderpark in Start Point. De fotocollega (zowel van de situatie met de kapotte tuidraad als foto’s na het ontmantelen van de zendmast) vind je hier

BBC Radio 5 Live is in Nederland (in de avond en nacht) te ontvangen via de middengolffrequenties 693 kHz en 909 kHz, satelliet en Internet.

Tags voor dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.