Proef met regiovensters 1 april van start op NPO 2

De langverwachte proef met regiovensters op NPO 2 gaat 1 april aanstaande van start. Dit heeft de NPO vandaag bekend gemaakt.

Lange tijd geduurd

Er bestaan al lange tijd plannen om een regionaal nieuwsvenster te gaan uitzenden op een landelijke publieke televisiezender. Vorig jaar zomer werd bekend dat de pilot hiervoor in januari van dit jaar van start zou gaan in drie regio’s. Nu wordt echter aangegeven dat op 1 april de pilot van start gaat.

‘Kijk op de Regio’

Vanaf 1 april is op NPO 2 op werkdagen ‘Kijk op de Regio’ te zien, een nieuwsblok direct na het NOS Journaal van 18.00 uur. Na afloop van de drie maanden durende proef worden de nieuwsvensters geëvalueerd en wordt de mening van het publiek gevraagd.

Om te bepalen of het experiment een succes is, wordt er gekeken naar het bereik, de inhoudelijke kwaliteit en de waardering van de uitzendingen. Daarnaast wordt de technische haalbaarheid onderzocht en kijken we naar de financiële benodigdheden.
“, aldus NPO.

Drie regio’s

Het gaat in eerste instantie alleen om mensen die tv-kijken via de volgende distributeurs: Ziggo, Kabelnoord en CAI Harderwijk in de provincies Friesland, Gelderland en (in het grootste deel van het Rijnmondgebied) in Zuid-Holland krijgen mensen het nieuws te zien uit hun eigen regio. Het betreft een samenwerking tussen NPO, RPO (Regionale Publieke Omroep), Omrop Fryslân, Omroep Gelderland, RTV Rijnmond en genoemde kabelaars.

Er is gezocht naar drie regio’s waarbij dit effect zo min mogelijk voorkomt en waar zo min mogelijk kosten hoeven worden gemaakt voor eventuele kleine aanpassingen. Ook is gekozen voor balans tussen regio’s met weinig en veel grote steden. “, aldus de NPO.

Samenvatting

Alle andere televisiekijkers naar NPO 2 krijgen op dat moment een samenvatting van het regionieuws uit het hele land te zien. Gedurende de proef wordt het NOS Journaal van 18.00 uur tegelijkertijd zowel op NPO 1 als NPO 2 uitgezonden.

Niet terug te kijken

Het is tijdens de proef van drie maanden niet mogelijk om de uitzendingen terug te kijken. “In dit experiment gaat alle aandacht uit naar lineaire televisie, vanwege de complexiteit om een landelijk signaal te splitsen en op alle adressen de juiste editie te bezorgen. Vanwege de kosten is besloten om voor deze drie maanden de regiovensters niet on demand aan te bieden.”, aldus de NPO.