Publieke omroep getroffen door stroomstoring

mediaparkDe Nederlandse Publieke Omroep (NPO) is zondagavond getroffen door een stroomstoring op het Mediapark in Hilversum. De stroomstoring was rond 23.45 uur weer opgelost.  De stroomstoring op het Mediapark in Hilversum begon rond 22.30 uur. In eerste instantie konden de uitzendingen op de publieke radio- en televisiezenders nog wel doorgang vinden. De NPO beschikt over een noodaggregaat maar het aggregaat kon niet worden opgestart.

 

Met behulp van noodaccu’s konden de uitzendingen op de publieke radio- en televisiezenders provisorisch doorgang vinden. Op Nederland 1 was NOS Studio Voetbal live te zien maar zaten de heren aan tafel te praten bij kaarslicht.

Rond 23.00 uur viel echter het beeld weg op Nederland 1, Nederland 2, Nederland 3 en de diverse publieke themazenders omdat de noodaccu’s uitvielen. Ook alle publieke radiozenders waren uit de lucht en niet meer te horen via de ether en kabel.  De radiozenders van de NPO waren rond 23.30 uur weer terug in de ether. De publieke televisiezenders konden rond 23.45 uur haar uitzendingen hervatten. Diverse zenders zenden nog wel een tijdelijk programma uit. 

Stroomstoring tijdens test noodstroomvoorziening
Volgens netbeheerder Liander deed de stroomstoring zich voor tijdens een test van de noodstroomvoorziening op het Mediapark. “De test was bij ons niet bekend en daardoor konden we ons niet voorbereiden op een noodscenario”, zei voorzitter Hagoort van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) in het NOS Radio 1 Journaal. “Het is dramatisch. De aggregaten pakten het niet op toen de stroom uitviel en dat is vreemd”, zei Hagoort. “We gaan nu kijken wat er precies gebeurd is.” Netbeheerder Liander zegt dat de stroomuitval het gevolg is van een test die door een andere partij is uitgevoerd. Een woordvoerder benadrukt dat Liander alleen bij de voorbereiding van de test betrokken is geweest.

Ook FOX last van stroomstoring
Ook de commerciele televisiezender FOX NL en de betaalzender FOX Sports hadden last van de stroomstoring op het Mediapark en was enige tijd niet te ontvangen via de diverse digitale televisiepakketten.

Regionale radiozenders
Diverse publieke regionale radiozenders hadden ook last van de storing op het Mediapark in Hilversum. Veel regionale radiozenders zenden tussen 23.00 en 0.00 uur het Radio 1-programma ‘Met het Oog op Morgen uit’. Dit programma was echter niet te horen door de stroomstoring in Hilversum. De getroffen regionale zenders gingen over tot het uitzenden van non-stop-muziek totdat Radio 1 haar uitzendingen had hervat.

Stroomstoring bij NOS Nieuwsdesk:

{youtube}nCfvbaWGOcc#t=11{/youtube}