Publieke omroep Ierland blijft voorlopig uitzenden op lange golf

De publieke omroep van Ierland, RTÉ, heeft aangekondigd voorlopig niet te stoppen met haar uitzendingen via de lange golf. Dit berichten diverse media in Ierland.

Stoppen in 2017?

Het was de bedoeling om in 2017 te stoppen met de uitzendingen van RTÉ Radio 1 via de lange golf-frequentie 252 kHz. De publieke omroep komt daar echter nu op terug. Volgens de RTÉ luisteren er nog veel oudere Ieren in de omgeving van Ierland naar de uitzendingen via de lange golf. Deze groep luisteraars zou niet de overstap kunnen maken naar digitale ontvangst via bijvoorbeeld satelliet of Internet. De omroep heeft nog geen nieuwe afschakeldatum bepaald aldus diverse berichten in de Ierse media.

252kHz

De Ierse publieke omroep maakt voor de uitzendingen op de 252 kHz gebruik van een zender in Clarkstown. Deze zender werd in de periode 1989 tot en met 2001 gebruikt door de commerciële radiozender Atlantic 252. Atlantic 252 was in heel Groot Brittannië en ook grote delen van West Europa prima te ontvangen en erg in trek bij de luisteraars vanwege het populaire format wat werd uitgezonden. Na Atlantic 252 heeft nog enige tijd Teamtalk 252 uitgezonden.

RTÉ

In 2002 is de zender in Clarkstown overgenomen door de Ierse publieke omroep RTÉ. In 2007 heeft de zender nog een grote renovatie ondergaan maar in 2014 kondigde de Ierse publieke omroep aan om de uitzendingen via de lange golf te gaan staken. Inmiddels is de RTÉ daar op terugkomen.

Video over Atlantic 252

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.