Publieke omroep komende week in teken van 4 en 5 mei

De programmering van de publieke omroep staat de komende week voor een groot deel in het teken van 4 en 5 mei. Naast de vertrouwde live-uitzendingen van de NOS op 4 en 5 mei zijn er verschillende documentaires, jeugdfilms en speciale afleveringen van lopende programma’s als Kruispunt (KRO-NCRV) en Andere Tijden (NTR/VPRO) te zien. Ook diverse radiozenders van de NPO haken in hun programmering aan op Bevrijdingsdag.

NPO 2

Zo zijn er op zondag 1 mei op NPO 2 een groot aantal programma’s te zien die in het teken staan van 4 en 5 mei. Op NPO 2 is vanavond om 19.20 uur Close Up, Een Zweem van wreedheid te zien met daarin een documentaire van Jan Banning. Banning maakte een fotoseries waarin de Tweede Wereldoorlog een rol speelt, zoals ‘Troostmeisjes’ en ‘Sporen van oorlog’. ‘Sporen van oorlog’ gaat over dwangarbeiders, waartoe ook Bannings vader behoorde. Regisseur Frank van Osch ging met de fotograaf op reis, nieuwsgierig naar Bannings aanpak die resulteert in foto’s die conceptueel en doordacht zijn, maar ook menselijk en persoonlijk.

Maliebaanmonologen

Vanaf zondagavond zijn ook de Maliebaanmonologen te zien op NPO 2. Zes monologen door het Utrechtse theatergezelschap Aluin en geïnspireerd op het boek ‘Aan de Maliebaan’ van Ad van Liempt. In de monologen komen zes mensen aan het woord, die in ’40-’45 toevalligerwijs allemaal woonden of werkten binnen slechts één kilometer van elkaar, aan de Maliebaan in Utrecht. Dit zijn de Utrechtse aartsbisschop De Jong, de Nederlandse SS’er Henk Feldmeijer, vicevoorzitter Frits Elzas van de Joodse Raad, een werkneemster van de Sicherheitspolizei, verzetsleidster Marie-Anne Tellegen en NSB-voorman Anton Mussert. Vanaf zondag 1 mei, zes dagen lang rond 22.30 uur op NPO 2.

NPO Radio 1 op Bevrijdingsdag

Alle programma’s op NPO Radio1 hebben op 5 mei, Bevrijdingsdag, veel aandacht voor het vieren van onze vrijheden. Het NOS Radio 1 Journaal volgt het Bevrijdingsvuur en is vooral bij de Bevrijdingsfestivals. De Ochtend van KRO-NCRV heeft voor de gelegenheid een gast-hoofdredacteur: de voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens, Adriana van Dooijeweert. Standpunt NL behandelt niet-voor-de-hand-liggende mensenrechten. De NieuwsBV van BNNVARA viert die dag ‘Nederland’, met een herschreven Wilhelmus en aandacht voor helden van ons land. 1Vandaag van AVROTros staat ook in het teken van 5 mei, o.a. met een discussie over het recht om te beledigen.

NPO 3FM op Bevrijdingsdag

Van 10.00 tot 18.00 uur zendt NPO 3FM de Hemelse 100 uit. Die gaat op de vrijdag door, ook tussen 10.00 en 18.00. Verder gedurende de dag bijdrages van Saskia  (die meevliegt met Ambassadeur Kovacs) en van Barend en Wijnand (vanaf Bevrijdingsfestival Haarlem) in de programma’s van Giel tot en met Roosmarijn.

Een compleet overzicht van de programmering van publieke omroep de komende week met programma’s rond 4 en 5 mei vind je hier.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.