Publieke omroep Oostenrijk (ORF) gaat niet uitzenden via DAB+

De Oostenrijkse publieke omroep ORF gaat definitief geen uitzendingen verzorgen via de digitale ether (DAB+). Dit heeft de ORF woensdag bekend gemaakt.

Digitaal netwerk

De verwachting is dat er volgend jaar in Oostenrijk digitale radiocapaciteit wordt uitgeschreven in het land. Er zal een aanbesteding gaan plaatsvinden voor het bouwen van een digitaal netwerk dat een vrijwel landelijke dekking moet krijgen. De verwachting is dat 75% van de inwoners kan gaan luisteren naar de digitale signalen en dat ongeveer 15 zenders kunnen gaan uitzenden via het netwerk. Bij de eerste fase van het netwerk zullen tussen de 12 tot 16 dichtbevolkte gebieden van het digitale signaal worden voorzien.

Geen publieke radio

De publieke omroep ORF zal op het netwerk niet te horen. De omroep ziet geen meerwaarde in DAB+ en ziet meer in combinatie tussen analoge radio en diensten via Internet. Ook mag de ORF geen extra radiokanalen gaan exploiteren via de digitale ether en zouden de kosten te hoog zijn voor de publieke omroep om zowel via de FM als DAB+ uit te zenden.

Internet

De ORF verwacht dat de techniek voor radio via Internet verder wordt verbeterd waarbij er eenvoudige apparaten op de markt komen waarmee via een Wifi en/of 3G of 4G-netwerk geluisterd kan worden naar de radio. De ORF doelt hierbij onder andere op de “Echo”. Een apparaat van Amazon dat met de stem kan worden bediend.

Wenen

Diverse kleinere commerciële radiozenders hebben wel aangegeven geïnteresseerd te zijn in uitzendingen via DAB+. Er loopt al een proef met DAB+-uitzendingen in de regio van Wenen.

ORS

Het is nog niet duidelijk of de ORS, de zenderexploitant en tevens dochterbedrijf van de ORF, gaat meedingen aan de aanbesteding voor het bouw van het digitale ethernetwerk. Het bedrijf heeft daar nog geen besluit over genomen.

Eén reactie

  1. Nogal kortzichtig van de ORF. Ik neem toch aan dat de FM ook daar uiteindelijk zal verdwijnen en DAB+ het beste alternatief is.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.