Publieke Omroep start met NPO Groen

Onder de noemer NPO Groen wil de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) de kijker inspireren om samen de toekomst groener en duurzamer te maken. Vandaag vindt de aftrap plaats van NPO Groen.

Henk Hagoort, voorzitter van de Raad van Bestuur van de NPO: “De wereld ziet er over 25 jaar anders uit dan nu. Talloze innovaties op het terrein van economie, mobiliteit, communicatie, voedselvoorziening en energie gaan ons leven radicaal veranderen. Dat moet ook wel want als we niet innoveren, hebben we met straks 9 miljard inwoners niet genoeg aan deze planeet. De toekomst moet groen en duurzaam zijn om de volgende generatie een hoopvol perspectief te bieden. Wat nodig is, is participatie en betrokkenheid van het publiek. We willen handvatten bieden voor iedereen. Positief en dichtbij. De publieke omroep kan en wil hier een voortrekkersrol nemen omdat wij, met een grote variatie aan programma’s, wekelijks ruim 80 procent van de samenleving bereiken.”

Aftrap op  NPO1

De aftrap van NPO Groen geeft de VARA vanavond op NPO 1 om 21.05 uur met het tv-programma ‘Nederland wordt groen’. Het programma roept zoveel mogelijk mensen op hun eigen leven – en daarmee Nederland – ‘groener’ te maken. In het programma, gepresenteerd door Sophie Hilbrand en Waldemar Torenstra, gaan drie bekende Nederlanders – presentatrice Anita Witzier, dj Gerard Ekdom en zanger Frans Duijts –een week lang mét hun gezinnen hun uiterste best doen om ‘groener’ te leven. Een week lang de verwarming lager zetten, de stekker uit de wasmachine, de droger én de afwasmachine, zeven dagen geen vlees op het bord, geen spelletjes op de iPad én de auto laten staan.

App

Een van de initiatieven is de NPO Groen app die vanaf 17 mei gratis te downloaden is. De app sluit nauw aan bij de NPO-programmering op het gebied van duurzaamheid, natuur en milieu in de komende jaren. Deze app geeft volop tips en informatie en daagt de gebruiker uit om een week ‘groener’ te leven. De app biedt dertig uitdagingen: een week lang maar drie minuten douchen in plaats van tien of een week de trap nemen in plaats van de lift. De uitdagingen kan de deelnemer op social media delen met vrienden. Tussentijds wordt de app-gebruiker bijgepraat over de positieve impact van het nieuwe gedrag en krijgt motiverende en inspirerende videoboodschappen van bekende Nederlanders.

Kijk voor meer informatie op npo.nl/groen.