Publieke radio en tv verder onder NPO-naam

npoSinds vanmorgen 6 uur zijn de publieke televisiezenders Nederland 1, Nederland 2 en Nederland 3 omgedoopt in NPO 1, NPO 2 en NPO 3.  Ook Zapp en Zappelin zijn van naam veranderd (NPO Zapp en NPO Zappelin), evenals de radiozenders. Die heten voortaan NPO Radio 1, NPO Radio 2, NPO 3FM, NPO Radio 4, NPO Radio 5, NPO Radio 6.

De invoering is bedoeld om de herkenbaarheid van de publieke omroep te vergroten, vooral op internet aldus de Nederlandse Publieke Omroep (NPO).  ‘De concurrentie neemt toe, en het mediagedrag verandert. Jongeren kijken steeds vaker online, nu al 30 procent. En dat aandeel blijft groeien, ook onder ouderen. De programma’s van de NPO moeten dan makkelijk te vinden zijn onder die éne naam,’ aldus NPO bestuurslid Shula Rijxman. Ook de omroepen dragen – ondanks de weerstand toen het plan bekend werd – het nieuwe beleid inmiddels enthousiast, stelt Rijxman. ‘De omroepen blijven ook gewoon zichtbaar, en we houden voldoende ruimte voor profilering van de omroepen. De veranderingen kosten de NPO ruim 1,5 ton.

Stapsgewijs is de naamswijziging al doorgevoerd: de NPO-portal, de NPO-app, de NPO-themakanalen zijn al aangepast. Nu als laatste stap de herkenbaarheid op de radiozenders en de televisienetten. De individuele omroepen blijven overigens gewoon zichtbaar met hun eigen logo’s als afzenders van de programma’s.

Het programma Nederland in beweging van omroep Max om 5.55 uur had de primeur. Het programma is dan niet op Nederland 1 te zien, maar op NPO 1. Ook online wordt alles aangepast. Het Twitteraccount van Radio 4 is bijvoorbeeld niet langer @radio4nl, maar @NPORadio4. De diverse digitale aanbieders zullen de zendernamen in de loop van de dag ook aanpassen in hun EPG. Kabelaar Ziggo heeft de namen in de loop van vandaag reeds aangepast.

 

Tags voor dit artikel