PvdA dreigt tegen mediawet te stemmen in Eerste Kamer

De PvdA in de Eerste Kamer dreigt tegen de mediawet te stemmen. Senator Esther-Mirjam Sent zei in het NOS Radio 1 Journaal dat ze zich zorgen maakt over de steeds strengere regels voor amusement. Dit bericht de NOS vandaag op haar website.

Minder amusement

De nieuwe wet moet ervoor zorgen dat er minder amusement op de publieke tv-zenders komt. Amusementsprogramma’s mogen alleen nog als ze een educatief, cultureel of informatief doel hebben. De staatssecretaris wil volgens Sent inmiddels zelfs dat de omroep per programma verantwoording aflegt. Volgens de regeringspartij moet amusement op de publieke zenders ook kunnen als daarmee kijkers naar andere programma’s worden gelokt. Het amusement heeft dan een ondersteunende functie.

Sent vindt het een slechte zaak dat programmamakers in de laatste plannen van Dekker moeten aantonen dat kijkers afhaken, als op een publieke zender geen amusement te zien is. “Ik ben wetenschapper en weet dat dat vrijwel onmogelijk is. Je zou dan eigenlijk een jaar lang geen amusement meer moeten uitzenden en vervolgens een jaar lang juist wel.”

Toekomstbestendig

De nieuwe Mediawet moet het publieke bestel toekomstbestendig maken zegt Sander Dekker. De wet maakt het onder meer mogelijk dat externe producenten hun programma’s direct aanbieden aan koepelorganisatie Nederlandse Publieke Omroep (NPO) en dus niet meer uitsluitend via een van de omroepverenigingen. Het is nog niet duidelijk hoe dit in de praktijk in zijn werk zal gaan.

Kerstreces

Staatssecretaris Dekker hoopt dat de nieuwe mediawet op 1 januari in kan gaan. Het is nog de vraag of die voor het kerstreces door de Eerste Kamer wordt behandeld. Coalitiepartner VVD hecht veel waarde aan de nieuwe mediawet. In de Tweede Kamer stemde de PvdA voor, net als VVD, PvdA, CDA, ChristenUnie, D66 en GroenLinks.

Tweede Kamer

In oktober werd de Mediawet door de Tweede Kamer met een ruime meerderheid aangenomen. Alleen PVV en SP stemden tegen toen het voorstel.

Tweets:

 

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.