PVV Zuid-Holland: Regionale radio mag niet uitvallen

De PVV in Zuid-Holland wil dat er maatregelen worden genomen zodat Radio West en Radio Rijnmond niet meer kunnen uitvallen. Dit bericht de politieke partij op haar website.

Brand

Afgelopen woensdag was er een brand in de zendmast in de Rotterdamse Waalhaven waardoor de uitzendingen van zowel Radio Rijnmond als Radio West werden onderbroken via de FM. Beide radiozenders hebben de functie van calamiteitenzender voor hun regio. Radio Rijnmond was na een aantal uur in de lucht met een noodzender maar Radio West was in grote delen van het doelgebied lange tijd niet te ontvangen. De steunzenders van Radio West die in Den Haag (89.0 FM) en Oegstgeest (88.0 FM) het signaal normaal doorgeven waren ook enige tijd stilgevallen, omdat zij het signaal uit Rotterdam zouden moeten krijgen.

Testen noodaggregaat

Volgens een betrokken medewerker bij de zendmast waren er die ochtend problemen bij het testen van een noodaggregaat dat het werk overneemt bij een elektrische storing in de toren. Er zou vloeistof gelekt hebben in de normale stroomvoorziening. Zowel de normale stroomvoorziening als de noodvoorziening waren hierdoor lange tijd niet bruikbaar. In de nacht naar donderdag werden de problemen opgelost door het plaatsen van een nieuwe noodaggregaat. Sinds donderdagnacht werkt de zendmast in de Waalhaven weer op de normale stroomvoorziening.

“Onacceptabel”

“Zuid-Holland heeft het dus heel die periode zonder rampenzender moeten doen. Je moet er niet aan denken wat er in het geval van een ramp had kunnen gebeuren. Onacceptabel,’ stelt Statenlid Ed Braam van de PVV. De PVV wil van het provinciebestuur weten welke maatregelen kunnen worden genomen om dergelijke problemen in de toekomst te voorkomen. PVV´er Braam gaat verder: ‘Het kan niet zo zijn dat door 1 klein incident de hele provincie zonder rampenzender zit. De provincie moet in gesprek gaan met beide omroepen om te voorkomen dat dit ooit nog eens kan gebeuren´

Scherpere regels aangekondigd

Onlangs kondigde het ministerie van Economische Zaken nog aan de regels voor beheerders van zendmasten voor radio-omroepen te gaan aanscherpen. Deze regeling is bedoeld om te garanderen dat er in Nederland een netwerk blijft bestaan van twintig hoofdzenders voor de regionale omroep en NPO Radio 1. Samen fungeren deze omroepen als rampen- en calamiteitenzenders.

De beheerders van deze opstelpunten moeten er voor gaan zorgen dat er continuïteitsplannen komen voor als er iets fout gaat. De regels zijn opgesteld om problemen zoals in 2011 met de zendmasten van Hoogersmilde en IJsselstein en deze week te voorkomen. Momenteel vindt er een consultatie plaats over het voornemen van het ministerie.

Eén reactie

  1. In deze heeft de PVV een keer gelijk. Voor elke rampenzender moet er een back-up zender (met studio) klaar staan, die direct on-air kan gaan als de hoofdzender uitvalt. Voor Radio West en Radio Rijnmond bijvoorbeeld een zender op het NN gebouw in het centrum van Rotterdam. Ook landelijk zou het moeten worden gerealiseerd met bijvoorbeeld een AM zender met studio.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.