“Alternatief Buma/Stemra in de maak”

bumastemraTien Nederlandse componisten zijn van plan om een nieuwe muziekrechtenorganisatie op te zetten. Ze willen een alternatief bieden voor muziekrechtenorganisatie Buma/Stemra. Dit bericht de NOS vandaag op haar website.

Volgens de tien componisten worden hun belangen niet goed behartigd door Buma/Stemtra. De nieuwe muziekrechtenorganisatie moet vooral transparant worden. Componisten, tekstschrijvers en muziekuitgevers moeten er inzage krijgen in de manier waarop hun muziek wordt gebruikt. Bij Buma/Stemra is dat onmogelijk, zei componist Melchior Rietveldt in het Radio 1 Journaal.

Rietveldt vindt dat het “zoals het nu gaat eigenlijk niet langer kan.” Hij wijst op het hoge aantal klachten over de organisatie. “Buma/Stemra heeft 22.000 leden. Per jaar zijn er 14- tot 18.000 klachten.” Vooral de manier waarop Buma/Stemra met de klachten omgaat leidt tot weerstand bij de componisten. “Als je met een klacht komt en je houdt wat langer aan, dan huren ze het duurste advocatenkantoor van Nederland in om je volledig monddood te krijgen.”

Lees verder via de NOS: http://nos.nl/artikel/544655-alternatief-bumastemra-in-de-maak.html